
Щоленът (на немски: Stollen) е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на Коледните празници. Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар. Подобен е на датския кейк керстщол (Kerststol) и италианския — панетоне (Panettone).
Необходими продукти:
50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар
Начин на приготвяне:
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.
снимка: derbrotdoc.wordpress.com
Още по темата
-
„Макдоналдс” взе на работа изкуствен интелект
In Hi-TechЕдна от най-големите вериги за хранене в света „Макдоналдс” придоби за около 300 милиона долара компанията Dynamic ...
-
Изкуствен интелект създаде идеалните бисквитки
In Hi-TechGoogle представиха идеалните шоколадови бисквитки, създадени от изкуствен интелект. Всеки може да изпробва тези бисквитки, ...
-
Пролетна салата от коприва
In TASTEНеобходими продукти: 2-3 шепи пресни листа от млада коприва 1-2 стръка зелен лук няколко стръка ...
-
Френската кухня (част I)
In TASTEЗа първи път попаднах в Париж преди 24 години и се шокирах, че франсетата не ...
Остави своя коментар през Facebook