stollen5942

Коледен щолен

23 декември 2017

Има някои неща, които германците правят по-добре от всеки друг – хладилници, автомобили и разбира се традиционния немски коледен щолен! Ето една изпробвана рецепта: 

Необходими продукти:

50 г мая

1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко

500 г брашно

3/4 ч.ч. (150 г) захар

2 праха ванилия

кората от 1 лимон

щипка сол

1 ч.л. смлян кориандър

5-6 бр. карамфилчета

1 ч.л. (5 г) индийско орехче

350 г масло

2-3 бр. зелени смокини от сладко

50-60 г желирани или коктейлни череши

300 г стафиди

ром

1 с.л. нишесте или брашно

сладко от портокалови или лимонови корички

150 г бадеми

пудра захар

 

Начин на приготвяне

 

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)