kapama_3

Коледна капама

26 декември 2015

Както добре знаете, това ястие, типично за Пиринско и някои части на Родопите, придоби национална популярност и се превърна в задължително предложение за трапезата в Коледните дни.
Една от причините за това е изобилието и богатството от продукти в тази гозба, което е важно за Коледа – масата да е препълненя, да има от всичко и да е богато.

kapama
Капамата има много вариации и определено е благодатна почва и за лични импровизации в приготвянето й, но сега ще споделя с вас една абсолютно класическа рецепта:

Необходими продукти:
1 пиле;
500 г телешко месо;
500 г свинско месо;
300 г кайма;
300 г пушени гърди;
200 г наденица;
1 кисела зелка;
100 г ориз;
1 ч.ч. олио;
2-3 глави лук;
сол, чер пипер, чубрица, дафинов лист, стафиди, кимион, червен пипер

Пригответе плънка за пилето с участието на ориз, пилешките дробчета, стафиди, чубрица и черен пипер. Пилето се пълни и зашива.  Отделете няколко листа от зелката, а останолото го нарежете на дребно.
С целите листа направете сърми, като плънката им приготвите от ориз, много лук, кайма, чер пипер и задължително кимион.
В голям кален съд се подреждат едно върху друго: нарязаното на ситно зеле, предварително задушено с олио и червен пипер, сърмичките, пилето, заобиколено от зеле, най-отгоре пушените гърди, наденичките и нарязаното на пържоли пилешко и свинско месо.

kapama_1_1
Добавете една чаша зелев сок и една вода и оставете да се пече на умерена фурна. Дълго!
А резултатът след дългото варене и миксиране на вкусовете е наистина фантастичен!
Весела Коледа!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)