Коледна пуйка с киноа и ядки

Коледна пуйка с киноа и ядки

25 декември 2014

Днес ви представяме една рецепта, която спокойно може да определим като „класика в жанра“, но с някои особености, които ще я превърнат в модеререн и вкусен коледен обяд! Независимо, че пуйката се приема като типично американско Коледно ястие, тя си остава подходяща за всяка географска ширина. Месото на пуйката е вкусно, а така се изпълва и традицията да се хапне нещо хвъркато по Коледа, за да летят мечтите и дните високо в небесата. И така:

Продукти:

1 пуйка  -  3 – 5 кг.;
1/2 ч. ч. киноа;
1 глава лук;
1 морков;
4-5 варени кестени;
1 ч. ч. ядки  - орехи, бадеми, микс;
1/2 ч. ч. стафиди;
4 – 5 с. л. ориз;
100 гр зехтин;
1 главичка чесън;
чубрица, червен пипер, черен пипер, сол,

Кисело зеле, с червен пипер и дафинов лист за около пуйката.

Начин на приготвяне:
Пуйката се измива, почиства и подсушава. Посоляваме от вътре и вън и поръсваме с пипер.
В тиган се приготвя вкусната плънка, като към сгорещената мазнина започваме да запължваме едно по едно и последователно нарязаният на дребно лук, чесън на дребно, ориз и киноя. Базбъркваме добре, за да не загаря сместа. Оризът е добре да се втвърди, за да запази цялостта си. Когато е готово, изваждаме настрани и добавяме всичко останало – нарязаните на дребно моркови, предварително сварените кестени, стафидите, ядките, посоляваме и подправяме.
С тази смес пълним пуйката, заливаме още малко гореща вода в сместа, както е в пуйката и оставяме без да зашиваме, но пуйката трябва да е с  вързани бутчета отзад.
Зелето нарязваме на ивици, запържваме в около 80 мл растителна мазнина,  добавяме около 3 – 4 сушени пиперки, подправяме на вкус добавяме червен пипер, дафинов лист, цели зърна чер пипер, разбъркваме и салагаме около пуйката.
Пуйката намазваме със зехтин и малко червен пипер.
Завиваме с фолио и печем в предварително загрята фурна поне 2 часа  на 220*С. После намаляваме топлината до 180*С и я оставяме да се пече още около 2,5-3 ч. в зависимост от големината на пуйката.

Весела Коледа!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)