минерали

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

13 декември 2017

От 15 до 17 декември в Националния музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”, съобщават от Националния музей „Земята и хората” в град София.

Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали – образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

В Интерактивния кът на музея – на I етаж в Експозиционната зала ще бъде пресъздадена грънчарска работилница. На автентично грънчарско колело децата ще могат да изработят коледни подаръци – гърненца, чаши, купички, чинийки, свещници, къщички за птици, керамични картички, пана. Сами ще изберат формата на изделието и цветовете за декорацията му. Свойствата на глината и тайните на грънчарството, децата ще овладяват с помощта на художник-керамик Захари Иванов. Заниманията ще се провеждат на 15 и 16 декември (петък и събота) от 11.00 до 18.00 часа.

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: Национален музей „Земята и хората” – София

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)