rok

Колекцията с изкуство на Дейвид Рокфелер на търг

09 юни 2017

Арт  колекцията на Дейвид Рокфелер, състояща се от ценни творби, ще бъде продадена на търг от аукционната къща Christie’s. 

„Горди сме да изпълним желанието на баща ми да споделим със света изкуството и творбите, които той и майка ми събираха приживе, и да ги използваме като средство да продължим дългия завет на филантропия на семейство Рокфелер, започнат от Джон Д. Рокфелер“,заяви Дейвид Рокфелер Млади.

Тя е събирана с години от  покойният филантроп и от съпругата му Пеги. При продажбата се очаква да се събeрaт над  500 млн. долара, които ще отидат за благотворителност, предава Financial Times.

Още по темата: Почина милиардерът Дейвид Рокфелер

Милиардерът Дейвид Рокфелер

Милиардерът Дейвид Рокфелер

Списание „Форбс“ отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 милиарда долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света.

Ако аукционната къща събере 500 млн. долара или повече, търгът ще задмине сумата от 484 млн. долара от продажбата на колекцията на Ив Сен Лоран и бившия му партньор Пиер Берже през 2009 г., която се превърна в продажбата на века.

Арт колекцията на Рокфелер се състои от 15 хил. творби, посочва Фрейзър Сейтел, говорител на фамилията. Продажбата през следващата година, която ще включва около 2000 творби, ще включва импресионистични, постимпресионистични и съвременни произведения, както и шедьоври на американски и европейски художници, казва Christie’s. Аукционната къща отказва коментар кои творби ще бъдат включени.

Университетът Харвард, Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк – на който Рокфелер е бил председател, а майка му е помогнала за създаването – и Council on Foreign Relations ще бъдат част от десетките организации, които ще получат дял от постъпленията от продажбите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)