sharpbg-art-96668300vsl_03

Колко време можем да държим определени храни в хладилника?

23 март 2016

Ясно е, че храните, които държим в хладилника няма да останат вечно свежи. Какво обаче да направим, за да удължим максимално престоя им и до кога можем да ги съхраняваме, без да нарушаваме вкусовите и хранителните им качества?
Първо трябва да сме сигурни дали хладилникът ни е на достатъчно ниска температура, която според Министерството на земеделието и храните на САЩ е 40 градуса по Фаренхайт или по-ниска, което означава около 4 градуса по Целзий.
Ако на етикета на храната ви е посочена дата, до която той може да се продава, то съобразявайте се с нея.

Британският в. „Индипендънт“ прави списък на оптималното време за престой в хладилника на някои от най-често купуваните от нас неща, използвайки информацията на онлайн наръчника StillTasty.

Алкохол
Бирата може да остане в хладилника само един ден и то, ако е добре затворена.
Шампанското има малко по-дълъг живот – от 3 до 5 дни. Същият срок важи и за обикновените вина, като експертите съветват червеното вино да бъде извадено преди консумация, за да достигне до стайна температура.

Добавки
Сосът за барбекю може да остане в хладилника не повече от 4 месеца, кетчупът – 6 месеца, а майонезата – между два и три месеца. Най-малко време може да задържим хумуса – 1 седмица, а най-много горчицата, която ще запази качествата си цяла година.

Яйца и млечни продукти
Яйцата е добре да останат в хладилника не повече от 3 до 5 седмици. Млякото – до 1 седмица след срока му за продажба. Моцарелата, пресните и меките сирена могат да останат до 2 седмици в хладилника, пармезанът – 3 месеца, сиренето бри – 1 седмица, а чедарът – 5 до 7 дни. Киселото мляко от своя страна може да се съхранява от 7 до 10 дни след изтичане на срока за продажба.

Плодове и зеленчуци
Ягодите и малините могат да бъдат съхранявани най-малко време – само 2 до 3 дни в хладилник. Броколите също не издържат повече от 3 до 5 дни. Същото важи и за гроздето, чийто пределен период е 5 до 7 дни.
Ябълките, морковите и целината са по трайни, като те съответно могат да издържат до 4, 3 и 2 седмици.

Месо
Беконът издържа 1 седмица в хладилник. Говеждото, агнешкото, свинското и телешкото могат да останат в хладилника ни само между 3 до 5 дни. Сготвената телешка и пуешка кайма могат да се ядат най-много до 5 дни след като се сготвят. В сурово състояние издържат още по-малко – между 1 и 2 дни.
Птичето месо сготвено издържа между 3 и 4 дни, а сурово – между 1 и 2.

Морска храна
Сьомгата, скаридите и рибата тон, сготвени могат да издържат между 3 и 4 дни, а сурови само е 1 или 2 дни. Ако сте решили да сложите суши в хладилника трябва да знаете, че то издържа само ден. /БГНЕС

снимка: sharpbg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)