orig (4)

Колко по-високи екотакси за старите автомобили иска държавата

28 май 2018

Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси за по-старите автомобили. Най-голямо увеличение на таксата е предвидено за автомобилите над 10 години – до 310 лева. Увеличение има и за колите на възраст между 5 и 10 години.

Такса вече ще има и за тежкотоварните превозни средства. За най-новите камиони тя ще бъде 938 лева. Колкото е по-стар е камионът, толкова по-висока ще е таксата. Ако е над 10 години, тя ще е над 2300 лева. Досега тежкотоварните автомобили не плащаха екотакса.

orig (5)

Промените в наредбата предвиждат и намаляване на екотаксата за нови автомобили, запазване на размера ѝ за тези на възраст до 5 години, а над 5 години таксата ще нараства с около 15%. Измененията ще важат и за хибридните автомобили.

Единствено за електромобилите се предлага да не плащат продуктова такса при първа регистрация до 31 декември 2021 г. След това тя да бъде 102 лева, колкото е в момента.

С промените в наредбата се въвежда и правила за преработката на излезлите от употреба автомобилни гуми, както и за маслото, което се държи на склад в държавния резерв. То се освобождава от плащането на продуктова такса, което би трябвало да доведе до намаляване на цената му.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)