mosquito-squad-of-greater-birmingham-shows-a-mosquito-feeding-on-a-plant

Комари могат да помагат за залавянето на престъпници

11 юли 2017

Ако комар ухапе престъпник на местопрестъплението, може някой ден самоличността на злосторника да бъде установена по ДНК от кръвта му, извлечена от корема на насекомото. Това твърдят авторите на изследване, което бе публикувано в списание PLOS ONE.

Учени от университета Нагоя в Япония са демонстрирали, че е възможно да се установи на кого е ДНК-то от кръвта, погълната от комар до 48 часа след ухапването.

„В бъдеще тази техника ще може да дава достатъчно доказателства, за да бъде осъден престъпник“, казва един от авторите на изследването Тошимичи Ямамото.

Досега не се знаеше колко време след ухапването на комар в погълнатата от него кръв ще може да се установи ДНК. За да дадат отговор на този въпрос д-р Ямямото и неговия екип от експерти по съдебна медицина са използвали доброволци, които били ухапани от комари.

Учените сега искат да установят дали е възможно да се определи точно моментът на ухапване от комара. За успеха на това изследване важна роля играе фактът, че повечето комари летят само в участък с радиус не по-голям от няколкостотин метра.

Различните видове комари живеят от няколко месеца до две години. /АФП/БГНЕС

снимка: mosquitosquadbhamso.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)