комплиментите

Комплиментите ни пречат да мислим

26 март 2018

Резултатите от изследване, проведено от психолози от университета в Тел-Авив, Израел, показват, че комплиментите ни пречат да мислим добре. Те са публикувани в списание Psychology of Women Quarterly.

Експериментът се състоял от два етапа. При първия 88 студенти били помолени да си спомнят комплиментите, които са получили за своята външност, но не за способностите си. След това дали тест по математика на момичетата. Техните резултати били сравнени с тези на другата група, пред която учените не споменали нищо за комплименти преди решението на задачите. Оказало се, че първата група направила теста много по-зле от втората.

На втория етап от експеримента участвали 73 студентки и 75 студенти. Всички те държали тест по математика, но някои получили похвала за своята външност от представители на срещуположния пол, а други – не. Настроението на получилите комплименти и от двата пола се повишило, но на теста те се представили по-зле. Резултатите от изследването са обърнати предимно към жените, тъй като в реалния живот те повече приемат комплименти за това как изглеждат, докато мъжете повече се хвалят за компетенциите си.

„В обществото се отделя твърде много внимание на женската външност и затова момичетата влагат в нея много ресурси, както физически (време, пари), така и психически (мислят за това, как изглеждат, сравняват себе си с идеалния външен вид). Но в някои ситуации такава фокусираност върху външността, даже с добри намерения, може да има вредни последствия, тъй като се разсейва вниманието от основната задача.” – споделя в интервю пред PsyPost водещият автор в изследването Ротем Кахалон.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: ake1150

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)