UK_polling_station

Консерваторите на Дейвид Камерън водят на изборите във Великобритания

08 май 2015

Според първия оповестен екзит пол на британските парламентарни избори, извършен от институтите НОП/МОРИ, консерваторите на премиера Дейвид Камерън печелят британските парламентарни избори и имат възможността да съставят правителство на малцинството или ново коалиционно управление с либералдемократите, предаде ДПА. Според екзит пола на НОП/МОРИ, извършен за Би Би Си и националните телевизии Ай Ти Ви и Скай сред 22 хиляди избиратели в 133 избирателни района, Консервативната партия печели 316 места, следвана от Лейбъристката партия с 239 места. Трета е Шотландската национална партия (ШНП) с 58 места, а четвърти са либералдемократите с 10 места. Втори екзит пол, извършен от института ЮГав, обаче дава различни резултати – 284 места за консерваторите, 263 за лейбъристите, 48 за ШНП и 31 за либералдемократите. В повечето прогнозни допитвания преди изборния ден консерваторите бяха с близки или изравнени позиции с лейбъристите – и двете партии имаха около 34 процента в избирателните нагласи, припомня ДПА.

Бившият лидер на либералдемократите Пади Ашдаун изрази пред Би Би Си увереността си, че първият оповестен екзит пол, този на НОП/МОРИ, е с погрешни резултати. Предпазливост изрази и лидерката на ШНП Никола Стърджън. „Бих подходила към екзит пола (на НОП/МОРИ) с ОГРОМНА предпазливост. Надявам се на добро представяне, но мисля, че 58 места е малко вероятно“, написа тя в Туитър. Ако данните на екзит пола на НОП/МОРИ се окажат верни, консерваторите и либералдемократите ще имат общо 326 места – точно колкото са необходими за мнозинство в 650-местния парламент. Това би означавало, че тези две партии могат отново да съставят коалиционно правителство, отбелязва ДПА. Лидерът на британсикет лейбъристи Ед Милибанд, който бе преизбран в своя район, докато партията му е на път да понесе поражение от консерваторите на Дейвид Камерън на парламентарните избори, призна, че нощта е била разочароваща и трудна за лейбъристите, предаде Франс прес.

Макар че резултатите още не са известни напълно, беше ясно, че нощта беше много разочароваща и тежка за Лейбъристката партия, призна той, докато прогнозните резултати отреждат на партията му 239 депутатски места срещу 316 за консерваторите. Лидерът на британските либералдемократи Ник Клег пък запази депутатското си място в избирателния район Шефилд Халам, Северна Англия, след парламентарните избори вчера, които се превърнаха в поражение за неговата партия, младши партньор в управляващата досега коалиция, предаде Франс прес.
„За съжаление вече е очевидно, че това беше жестока и наказваща нощ за либералдемократите, заяви Клег, който беше преизбран за член на парламента за трети път с 22 215 гласа срещу 19 862 за лейбъриста Оливър Копард. Прогнозните резултати сочат 10 мандата за либералдемократите – далеч по-малко от 56-те, с които разполагаха през последните пет години. Те се класират четвърти след консерваторите, лейбъристите и шотландските националисти. / БТА

снимка: blogs.lse.ac.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)