К. Пенчев: Не изключвам нови протести заради ЕРП-тата

Константин Пенчев: Случаят с ТВ 7 показва – задкулисието продължава

30 април 2015

Опасявам се че такива инциденти и най вече такава обществена реакция ще има дълго време поне докато не се разбере тайната КТБ. И понеже тайната няма още дълго да се разбере, винаги ще има нещо подозрително. Едно е сигурно – задкулисието продължава.

Това коментира националният омбудсман Константин Пенчев пред БНТ вчерашният опит на синдиците на КТБ да опишат и конфискуват имущество и техника на ТВ 7.

„Питам се дали синдиците искат да си вземат дължимото, или искат да закрият медията. Аз съм свръхподозрителен, че някой иска да закрие телевизията и търси някакво лично отмъщение. Защото ако аз бях синдик на КТБ щях да пусна несъстоятелност защото телевизията като медия има цена, но телевизията като техника няма такава цена“, каза Пенчев.

Той поясни, че кредиторът може да дава нареждане по телефона и това е в рамките на закона. Но едва ли има съдебно изпълнение с повече от един или двама полицаи, които само при извънредни случаи охраняват частния охранител, поясни юристът. Помни едни други полицаи и маскирани които обискираха офиса до ТВ 7 и знаем какво се случи след това, напомни той.

По повод твърденията на съдия изпълнителя Неделчо Митев, че по принцип се подхожда така и към сървъра се е подходило така защото това е най-скъпата вещ, Пенчев коментира, че няма такива законови норми. Не ние данъкоплатците нямаме интерес да се конфискуват две камери и половина. Фондът за гарантиране на влоговете аргументира, че се е наложило влизането, защото не се покрива дългът на телевизията. Синдиците дължат обяснение, защото те са тези, които разпореждат на съдия изпълнител. Синдиците трябва да обяснят дали това е най-правилният начин и дали така те ще успеят да покрият дължимите средства.

Много е важно да видим дали синдиците действат целесъобразно, за да видим дали могат да съберат възможно най-много средства. Понеже става дума за нашите пари синдиците трябва ясно при пълна прозрачност да обясняват действията си, каза омбудсманът.

Не става дума за вземане на вземания, а задкулисно разчистване на сметки. Това за мен е задкулисно помпане на мускули и това е нещото, което вбесява обществото, категоричен е Пенчев. Едно е факт – задкулисието продължава. /БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)