unnamed

Концерт в зала „България“ за Въведение Богородично – Ден на християнското семейство

20 ноември 2017

Въведение Богородично – Ден на християнското семейство, чества Православната църква на 21 ноември. По този повод Софийската филхармония, Софийската Света Митрополия, Съюзът на българските композитори и Столичната община организират тържествен хоров концерт в зала „България“ под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В негова чест хорът при Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с диригент Любомир Игнатов ще изпълни „Отче наш“ и Тропар на празника Въведение Богородично.
Богатата концертна програма ще се превърне в своеобразна трибуна на нови хорови произведения, вдъхновени от християнската тематика; в нея са включени творби от прегледа „Нова българска музика“, организиран от СБК. Ще прозвучи „Херувимска песен“ №10 от Стоян Бабеков. Композитор с изключителен принос в областта на църковната музика, за което през 2012 г. е отличен със „Златен век“ от Министерството на културата. Песента му е в изпълнение на смесения хор „Петър Динев“ при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“. В хора, създаден през 2000 г. от диригентката д-р Боряна Найденова, участват 16 млади певци, които озвучават празничните богослужения в храма и всеотдайно пазят музикалните традиции, наследени от прочутия Петър Динев. В негова памет от 2015 г. църковният хор носи името на големия композитор.
Смесеният хор „Аве Музика“ ще изпълни „Двубой“ – пиеса със съпровод на тъпан от Татяна Тончева. Фолклорът е тънката нишка, проблясваща в авторските й решения. „Двубой“ не е изключение. И в „плетката“ на тази пиеса слушателят ще открие влакната на стародавна мелодика и метрум. Звученето на пиесата е живо и енергично. Формация „Аве Музика“ е създадена през 1998 г. по повод честването на 45 години творческа дейност на проф. Лилия Гюлева – ярка личност с огромен принос в хорово-диригентската школа на България. Ръководителка и диригентка на хора е Таня Никлева-Владева, а в репертоара важно място заема българската музика; присъстват фолклорът на различни народи, творби от XX век, образци в поп, джаз и госпъл. Хорът традиционно участва в „Нова българска музика“, представяйки нови пиеси от български композитори; тази година – творби от Николай Стойков – „Мадригал“ и „Хумореска“ №1, и Симеон Венков – „Молитва“. Николай Стойков е сред учениците на колоса Панчо Владигеров. 
В творбата си „Мадригал“ Стойков стъпва върху мотив от Филип-Кутева песен, която надгражда по изключително интересен начин, с обогатена хармония, на моменти докосваща джаза, с привнесени чужди тонове и интересни интервали. Песента „Хумореска“ блести – ярка и игрива като фойерверк. Отвъд шегата и закачката стоят сложна фактура, алеаторика и актьорска игра. „Молитва“ от проф. Симеон Венков също ще има своето премиерно изпълнение от хора и солистите Росица Делиева, Сияна Петрова и Йордан Владев (перуанска флейта). Авторка на текста е Зарияна Венкова – вечната литературна муза, съпругата на композитора. Творчеството на Венков е многолико – камерна и филмова музика, влияния от джаза и фолклора. В „Молитва“ ще чуем един по-различен Симеон Венков, вгледан в християнските традиции, доброто и красивото.
В концерта важно място заема Софийският свещенически хор с диригент Кирил Попов. Съставът е основан през 1947 г. от Иван Куртев. В репертоарa присъстват многогласни творби от български и руски автори и едногласни песнопения от източната църковнопевческа традиция. Хорът ще изпълни „Взбранной воеводе“ – източен напев, посветен на Св. Богородица, и „Достойно есть“ – любимо песнопение на Йеродякон Игнатий – Васил Левски. „Острие“ в програмата са „Верските песни“ от Стефан Драгостинов, които през 2016 г. бяха представени за пръв път на сцената на знаменитата зала „Чайковски“ в Москва и предизвикаха бурни овации на заключителния концерт на XV Пасхален фестивал, организиран от Валерий Гергиев, за което ДУМА писа. Терминът „Верски песни“ е въведен от самия автор и маркира един „по-особен“, непознат до този момент музикален образец. „По-особеното“ във „Верски песни“ – което дълбоко докосва душевността на слушателя – е откритата от композитора точка на пресичане между духовните послания в православната музикална традиция и фолклорната песенност, закодирана дълбоко в българския корен. Органично единство, свързващо днешно и минало. 
След премиерата им в България музикологът Янина Богданова сподели: „Слушала съм и състави от народни певици, които изпълняват популярни църковни песнопения. Не пресеква вдъхновението и на български композитори от нашето време, които създават стойностни духовни творби. Но „Верски песни“ на Стефан Драгостинов е музика от друг порядък – тя трасира нова посока в съвременната музика сакра.“ Според рецензията на руския музиколог д-р Валерия Федотова, изтъкнат познавач на българската музика от Владигеров до наши дни, „професор Стефан Драгостинов е създал уникално явление в света на музикалната култура“.
На 21 ноември публиката ще има възможност за цялостно съприкосновение с „Верски песни“ в изпълнение на формация „Драгостин фолк национал“ – 18 звънки гласа, събрани в широка палитра от тембри, през светли сопрани до плътни алти, истинско пиршество за сетивата.
„Домакинът“ на празничната вечер – Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, ще представи творби от Рахманинов, Чайковски, Арво Пярт и Кирил Попов. От създаването си през 1944 г. до днес хорът утвърждава името си на състав с изключителни качества и харизма. До 1981 г. съществува самостоятелно като Българска хорова капела, след което се присъединява към Софийската филхармония. В празничната вечер хорът ще изпълни „В молитвах неусыпающую Богородицу“ от Рахманинов; програмата продължава с „Достойно есть“ от Чайковски и прелива в устремното контрастно многообразие от цветове на „Богородице Дево радуйся“ от Арво Пярт. Под диригентството на Славил Димитров филхармоничният хор ще влезе и в ролята на „посланик“ на новото – ще представи премиерно „Пение молебное“ от Кирил Попов, трикратен лауреат на международния конкурс за композитори „Св. Роман Сладкопевец“ в Санкт Петербург.
На финала на концерта „Богородични песнопения“ всички участници ще изпълнят „Химн на православната християнска младеж“ от Петър Динев – истинско тържество на православието, християнските добродетели и българския род.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)