Концерт от светски мадригали в Аулата на Софийския университет (видео)

14 декември 2017

На 15 декември Аулата на Софийския университет ще приюти един специaлен концерт, а именно интересна програма от светски мадригали.

Концертът ще ознаменува и официалният дебют на новосъздадения вокален ансамбъл за ранна музика DAI MONTI VERDI с участието на Явор Генов, изпълняващ басо континуо. Надсловът на концерта е „Монтеверди и неговото време“.

DAI MONTE VERDI

Събитието е изключително любопитно, тъй като концерти от мадригали са рядкост на българската музикална сцена. За времето си мадригалът е бил основната музикална форма. Апогеят на развитието му е през 16 век, а през третото десетилетие на 17 век замира, бивайки изместен от операта. Музиката се изпълнява предимно на италиански, а един от най- известните композитори в тази област е именно Клаудио Монтеверди, под чийто надслов е и концертът.

Той има славата на един от най-известните композитори на ренесанса, както всъщност и като един от първите. Неговото творчество се счита за преход между ренесансовата и бароковата музика и затова е и толкова революционна за времето си. Монтеверди написва осемнадесет опери, от които днес са запазени единствено Орфей, „Коронацията на Попея, Завръщането на Одисей и известната ария „Lamento“ от неговата втора опера „l’Arianna. Автор е и на много мадригали и сакрални произведения. В прикаченото видео можете да чуете как звучи музиката на легендарния композитор.

И така, не забравяйте, на 15-и декември, петък, от 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет ще бъде представена богата програма от светски мадригали, включително по един мадригал из всяка книга на Клаудио Монтеверди по случай 450-годишнината от рождението му. Концертът също така отбелязва 75 години от основаването на специалност „Италианска филология“ в Софийски университет.

А ето и хората, които стоят зад новосъздадения вокален ансамбъл DAI MONTI VERDI :

Румяна Костова – сопран
Елица Мирчева – сопран
Мария Радева – алт
Боян Василев – тенор
Северин Василев – тенор, диригент
Константин Бейков – бас

Входът на събитието е свободен. Дарения се приветстват:)

 

Над статията работи: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)