christoph-buchel-boat-barca-nostra-venice-biennale-designboom-5

Корабът убил 800 бежанци е култовата експозиция на Биенале Венеция 2019

11 май 2019

Швейцарско-исландският художник Кристоф Бюхел е „донесъл“ на Биенале Венеция 2019 останките от смъртоносна рибарска лодка, която на 18 април 2015 г. потъна край бреговете на Либия, като уби най-малко 800 бежанци. Мотото на 58-то Биенале на Изкуството във Венеция е „Може би живееш в интересни времена“ и тази инсталация се вписва по особено подходящ начин в него. Под името Вarca nostra, корабът е представен като част от международното изложение в историческия Арсенале, мястото, където са произвеждани венециански кораби за културни и религиозни войни.

 

Рибарската лодка, която потъна през април 2015 г., е била построена, за да побере екипаж от петнадесет души. Но на борда й е имало около 800 емигранти, когато се сблъска с португалски товарен кораб на 96 км от либийското крайбрежие и 193 км южно от италианския остров Сицилия.

christoph-buchel-boat-barca-nostra-venice-biennale-designboom-4

Корабът е изваден от морското дъно от италианския флот през 2016 г. и след поредица от предложени планове за бъдещото му местоположение и използване, корабът е предаден на общината Аугуста, която работи заедно с Кристофър Бюхел по проекта Вarca nostra. Според прессъобщение, „проектът символично прехвърля статута на корабокрушението и правния му статут от бивш обект на съдебни доказателства, до артефакт, върху който всички да се замислим.

christoph-buchel-boat-barca-nostra-venice-biennale-designboom-5

christoph-buchel-boat-barca-nostra-venice-biennale-designboom-9

Символичният характер на кораба го бележи като паметник на съвременната миграция, посветен „не само на жертвите на трагичното събитие през 2015 г. и на хората, участващи в неговото възстановяване, но и на нашата взаимна отговорност, представляваща колективната политика и политиките, които създават такива катастрофи.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)