cors

Корсика – невероятната красота на Средиземноморието

05 май 2019

Когато се каже Корсика, веднага идва наум асоциацията за вендета, сепаратисти, Наполеон Бонапарт и  редица филми, направени из скалистия средиземноморски остров.

Корсика

Корсика

За пръв път се запознаваме с Корсика през очите на великия Проспер Мериме. Ако „Война и мир“ на Толстой се смята за енциклопедия на руския живот, то тогава „Коломба“ на Мериме може да се смята за енциклопедия на живота на Корсика. Великият писател, след като посетил Корсика, се влюбил в нея и плодът на любовта му е не само „Коломба“, а много други истории. Трябва да се отбележи, че периодът, описан в романа,  се счита за началото на появата на туристически интерес към острова и в резултат на това се формира нова посока за пътувания сред европейците.

corsica18

Е, причината за такъв интерес е и… Наполеон Бонапарт! Интересът към родината на „узурпатора“ е смесица от любопитство, страх и омраза към мъжа, който е покорил  цяла Европа, който унищожава  богатото население на Франция. И най-интересното е, че първите, които се осмеляват да се забавляват на острова, били враговете му – британците.

corsica (2)

Това е един от най-живописните райони на Франция. Островът е планински, най-високата точка е планината Монте Чинто (2710 м). Корсика заема площ от 8680 квадратни метра. км, има много реки, повече от хиляда километра брегова линия и около 300 км плажове. Островът е известен със своите борови гори, дълбоки заливи, бели скали, заливи, дюни и златисти пясъчни плажове. Повече от 40% от острова са заети от национални паркове.

Корсика

Корсика

??????????

corsica (10)

През 1768 г. Франция купува Корсика от Генуа, но островарите все още не се смятат за французи, а за корсиканци с езика и културата на Корсика. Древните градове и крепости на острова пазят паметта на много завоеватели, римляни, византийци, испанци, англичани, генуези. На острова са запазени археологически обекти и мегалитни torrenskoy култури от бронзовата епоха и много от генуезки крепост, която генуезците издигната тук през XIII. За да се установят като владетели след залавянето на острова. Най-известният от тях кула Nonzi (Nonza) на нос Корсика Tower Capitelli (Capitello) в залива на Аячо, цитаделата на Бастия, Saint-Florent Калви, Corte, Порто-Векио и Бонифацио. островът винаги е търсил независимост.

corsica (5)

corsica (11)

През 1741 г. на острова се издига бунт срещу владенията на генуезците. Генерал Паскал Паоли стана ръководител на първото независимо правителство в историята на Корсика, като до 1764 г. се ограничава силата на генуезците само до четири крайбрежни града, водени от Бастия. Той въвежда конституция на острова, започва да емитира собствени монети, открива печатница и университет. През 1768 г. Генуа, неспособна да потисне националното движение на корсиканците, дава острова на Франция „срещу дълг“. Нахлуващите френски сили побеждават поддръжниците на Паоли и кратката независимост на Корсика свършва. Корсика е родното място на Наполеон. Известният командир е роден в Аячо, през 1769 година.

corsica

corsica (6)

Заливът на Аячо днес е доста пълен с яхти, а самият град очевидно е израснал в продължение на два века. Старият Аячо е очарователен, със старите улици, балкони, ресторанти – много цвят и атмосфера. И сравнително спокоен от туристи, за разлика от претъпканата Френiка Ривиера.

corsica (4)

Бюстове, знаци и изображения на Наполеон в различни варианти тук са на всяка стъпка, във всеки магазин за сувенири, а не само сувенири – след няколко часа прекарани в града, има постоянно усещане, че Наполеон все още е император на Франция.

 corsica (1)

corsica (3)

Сред основните забележителности на острова са мегалити и filitosa пещера (включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО), мегалити Каур и Alinement де Paladzhi, на долмен комплекс Fontanachcha (Statstsiona дел Diabolo „магазин на дявола“) в Caura долина, ждрело Tavignanu и Restonica, градове Corte, Sartène, Бастия Erbalunga, Macinaggio, Patrimonio, nonza село – родното място на светеца покровител на острова – светец Julia, на полуостров Кап Corse, Неби долината скалисти „лунен пейзаж“ зони Akriate Кейп Mukillina и природен резерват Skandola- и-Dzhirolata, градът с най-близките Порто розови скали и уютни заливи, най-красивата гора на остров Ла Форе-d’Eton, с древни борови гори, направени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство на необичайно скални Calanches, както и много други.

d0aeaa5e1fae5c190e4eaec841df21f7

Корсика

Корсика

Днес Косика е любимо ваканционно място на французите и се радва на изключителен интерес от срана на туристите.

по статията работи: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)