Shoplifetr aka Hrafnhildur Arnardottir_2 (2)

Косите на Бьорк пристигат в София

17 май 2015

Скоро започва Фестивала за съвременно изкуство – ДОМА Арт Фест 2015: Нордика. Фестивалът е тематичен, като тази година представя култура от Северна Европа. „Нордика“ е измислен термин, обединяващ петте страни от Северния регион: Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. ДОМА Арт Фест 2015 ще се състои от 28.05 до 20.06 в София и Пловдив, а откриващото парти е на 29.05 в Хладилния завод МРАЗ, Сточна гара, ул. Индустриална 11, а гости са LINDSTRØM (LIVE), DISCO COMRADES (DJ SET) и VURCOLAC & UGLY FOX (Animal SET).

Стилистът и художник по косите и костюмите на Бьорк ще гостува в София в тазгодишното издание на фестивала. Арнадотир Храндутар от Исландия – известна и като Шоплифтер (Shoplifter) е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й Медула (Medulla), 2004 г., както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ през 2003 г., отговорна е за някои други аксесоари и за редица нейни фотосесии в известни чуждестранни лайфстайл списания.

Medulla cover hair sculpture

Двете се срещат в Рейкявик в средата на 90-те и музикалната икона веднага се влюбва в екстравагантния стил на своята сънародничка. След появата на „Медула“, Бьорк разказва, че идеята за прическата-скулптура била вдъхновена от неин сън, в който двете танцували една около друга и плетяли косите си. Шоплифтер нарича косата, своят основен инструмент на работа, „ултимативната нишка, която расте от тялото ни“, фраза прекрасно пасваща на творчеството на Бьорк, в което в голяма част присъства органичното.

В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк – МоМА като част от голямата ретроспективна изложба за творчеството на Бьорк. Шоплифтер ше създаде специфична за мястото си инсталация от човешки коси, запазената марка в нейното изкуство и личен художествен интерес. Произведението, кръстено „Vanity Disorder“ е триизмерна геометрична скулптура на стена, направена от коси в различни цветове – представата на художника за хаос в суетата.

Spoon Magazine Hair Sculpture

Изкуството на Шоплифтер генерално се позиционира някъде в сивата зона между визуалното изкуство, пърформънса и дизайна. В своя творчески проект, дизайнерката ще използва и фолклорни методи на сплитане и експониране на косите. Освен инсталацията, артистът ще направи и среща с публиката на 30-ти май от 16 ч. до 17 ч. в Галерия Индустриална на ул. Индустриална 11.

Заедно с Шоплифтер в София от Севера акостират още над 40 артиста с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии и мн. други. Те ще участват в срещи-разговори с публиката, където ще представят своето творчество, ще водят работилници и ще участват в колаборации с български артисти, чиито резултати ще видим в края на фестивала.

текст: Атанас Лозанов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)