Ансамбъл Пирин/снимка: Прес инфо

Котел ще гори с пламъка на традициите във второто издание на “Живият огън на Традициите”

23 юни 2017

За втора година Фондация „Пътят на Траките“ и община Котел, в лицето на Г-н Коста Каранашев, имат удоволствието да ви поканят на единствения по рода си фестивал Живият огън на традициите“ под надслов „Символ и Ритуал“, който ще се състои в дните 23 – 25 юни 2017 г. Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл „Пирин“ и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на „Живият огън на традициите“.

Теодосий Спасов по време на "Живият огън на традициите"/снимка: Прес инфо

Теодосий Спасов по време на „Живият огън на традициите“/снимка: Прес инфо

„Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и Ритуал“ защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите , за моминските наричания по Еньовден.“, обясняват организаторите. Поради големия интерес към събитието тази година, любезните домакини от град Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер.

По идея на Г-жа Диана Късметска създател и организатор на „Живият огън на традициите“, ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и и тяхната съвременна интерпретация . Проекта ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволки от цял свят. Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ – ето защо общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети.

Нина Николина/снимка: прес инфо

Нина Николина/снимка: прес инфо

Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала и, които от малка са я вдъхновили да завърши фолклорно пеене.
В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема – как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)