тереза мей_1

„Кошмарна нощ“ за Тереза Мей.Тя загуби изборите във Великобритания

09 юни 2017

Консервативната партия на премиерката Тереза Мей загуби мнозинството си в извънредните парламентарни избори във Великобритания и това предвещава политическа криза в страната, въпреки, че торите са най-голямата партия и в новия законодателен орган. Те ще имат между 316 и 318 депутатски места според прогнозите от екзитполовете. Консерваторите обаче няма да имат абсолютно мнозинство в 650-местния парламент, за което са необходими поне 326 мандата. Това сочат резултатите от преброените вече гласове в 8 часа българско време, разпространени от Би Би Си. Остават само 10 избирателни окръга, за да стане ясна точната картина.
На второ място с 265-267 места са лейбъристите на Джеръми Корбин. След тях се нареждат Шотландската национална партия – 34 мандата, Либералните демократи – 11 мандата.
Парламентът на Обединеното Кралство

Парламентът на Обединеното Кралство

Така надеждата на премиерката Мей да си осигури комфортно мнозинство, за да има голяма поддръжка в преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза, не се сбъдна. Сега тя ще бъде с разклатен авторитет и самочувствие. „Кошмарна нощ“ и „Голям провал“, са най-честите определения от наблюдателите за загубата на консерваторите. „Шок“ и „Земетресение в Лондон“ са водещи заглавия на много световни нвинарски емисии.
Веднага след прогнозните изборни резултати лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Мей да подаде оставка. Според него тя е изгубила мандати на Консервативната партия, гласове, подкрепа, както и доверие. Той коментира, че какъвто и да е крайният резултат от вота в четвъртък, позитивната предизборна кампания на партията му е променила британската политика за добро. Високопоставен политик от партията на Мей, пожелал анонимност, коментира, че едва ли тя ще може да се задържи на поста си в партията и като премиер при „шокиращите“ резултати. Шансовете й да остане лидер са 50 на 50, допълва той.
Около 47 милиона избиратели имаха право на глас. Вотът започна точно в 7 часа сутринта и приключи в 22 часа британско време – полунощ в България.
Ако тези прогнозни резултати от екзитполовете се запазят, това означава, че консерваторите ще загубят 13 места, а лейбъристите ще спечелят нови 35 депутатски кресла в сравнение с досегашното разположение на силите в парламента.
IMGP5048
Първите коментари на експерти и журналисти са, че Тереза Мей е загубила от „високия риск“, който е поела като е насрочила извънредни избори. Когато тя предприе тази стъпка през май, нейната партия имаше преднина в допитванията, която сочеше увеличаване на броя на депутатите и спечелването на мнозинство. Постепенно обаче лейбъристите печелеха все повече терен. Особено силно и негативно се отразиха на консерваторите атентатите в Манчестър и Лондон. Джеръми Корбин веднага припомни на избирателите, че именно Тереза Мей като дългогодишен вътрешен министър е съкратила 20 000 полицаи. И ако те са били на терен, може би терористичните атаки са щели да бъдат предотвратени.
Резулатите повлияха и на стойността на лирата. Паундът падна на валутния пазар с 1,5%, и се разменя за еврото до под 1,14 пункта, съобщи „Гардиън“.
Клуб Z

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)