Северна Македония

Коя е Северна Македония?

14 юни 2018

Стана ясно, че Гърция и държавата Македония са се разбрали за името на последната и че тя ще се нарича официално Република Северна Македония. Ако името бъде одобрено на референдум през есента, следва гръцкият парламент да ратифицира договора между Атина и Скопие. Така ще се даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО. А къде е България във всичко това? Изглежда българското правителство е готово да приеме каквото и да е било име, само да изиграе успешно ролята си на посредник.

Коя е Северна Македония? Проблемът е, че на територията на българската държава също има части от тази област. Тя включва географски както Вардарска, така и Пиринска Македония. Тези дни започна да се споделя в социалната мрежа Facebook книгата на българския учен и изследовател Йордан Иванов, публикувана още през 1906 г., която прекрасно илюстрира несъвместимостта на договореното ново име на Република Македония с българските интереси.

Снимка: Google Maps

Снимка: Google Maps

Книгата е със заглавие „Северна Македония. Исторически издирвания” (София, 1906) и представлява изследване на Кюстендилския край, като в отделни глави се прави и географско-исторически обзор на градовете около Кюстендил – Дупница, Радомир, Враня, Крива Паланка, Кратово, Щип, Велес, Радовиш, Струмица, Кочани и Куманово. Причината за интереса на Йордан Иванов към този регион е, че той е родом от Кюстендил (1872 г.), а родителите му са бежанци от град Кратово, което е във Вардарска Македония.

Ясно е, че има сериозни промени на териториите на сегашна Република Македония и положението не е както в началото на ХХ век, поради редица исторически обстоятелства и събития. Но географията на областта е същатата. По всичко изглежда представата на Йордан Иванов за Северна Македония е по-обширна и дори надхвърля т.нар. Пиринска Македония, що се отнася дори до съвременните български територии. Но дори да се ограничим до Пиринско, възниква въпроса: Ако Вардарска стане Северна Македония, Пиринска каква ще е – източната ѝ част ли? Изглежда след опитите за преиначаване на историята и достоверността на историческите извори, следва да се пренарeди и географията – само и само, за да е политически угодно.

началната страница на книгата на Йордан Иванов „Северна Македония. Исторически издирвания” (София, 1906)

Началната страница на книгата на Йордан Иванов „Северна Македония. Исторически издирвания” (София, 1906)

Част от съдържанието на  книгата на Йордан Иванов „Северна Македония. Исторически издирвания” (София, 1906)

Част от съдържанието на книгата на Йордан Иванов „Северна Македония. Исторически издирвания” (София, 1906)

текст: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)