рибите

Коя риба е използвана като тест за бременност

04 август 2018

За рибите в България има много факти, които не са особено популярни, като този, че рибката горчивка може да се използва като тест за бременност. Особено ценни за рибарите и любителите на риболова са познанията за рибното разнообразие в българските териториални води.

Затова на книжния пазар се появи книгата „Джобна енциклопедия на рибите в България”. Тя се издава от издателство „Милениум” и включва 316 страници. Автор е Петър Делчев.

Корицата на книгата „Джобна енциклопедия на рибите в България” (Милениум, 2018)

Корицата на книгата „Джобна енциклопедия на рибите в България” (Милениум, 2018)

За книгата от издателите:

„Джобна енциклопедия на рибите“ разкрива тайните на риболова у нас. Тя представя много любопитни факти, като този за рибката горчивка.

Горчивката – дребна, красиво оцветена речна рибка от семейство Шаранови в миналото е била използвана като жив тест за бременност. Женските екземпляри били инжектирани с урина от жената, която искала да разбере дали е трудна. Ако тя е носила плод в утробата си, хормоните в урината ѝ предизвиквали издигане на яйцеполагалото на горчивката, което означавало, че тестът е положителен.

„Енциклопедия на рибите“ ще привлече интереса както на дългогодишните риболовци, така и на децата и младежите, които за пръв път се докосват до релаксиращото хоби. Книгата е с изцяло с практическа насоченост – поднася полезна, ясна и изчерпателна информация. Представя онези около 100 сладководни, морски и проходни видове, които най-често се закачат на кукичката на въдичаря. Читателите ще открият отговори на въпросите: какви са техните характеристики; кога и как се размножават; къде се срещат; кога и как се ловят. Включен е и Законът за рибарството и аквакултурите. А за тези, които са изкушени от приготвянето на рибни специалитети, има множество изпитани кулинарни рецепти.

„Риболовът е изкуство с многобройни тънкости, а за успеха му – много преди доброто оборудване и такъми – са необходими базисни познания,– пише авторът.–Общият брой видове риби, които се срещат в нашите езера, реки, язовири и по крайбрежието на Черно море, надхвърля 200 – в това число и такива, които се появяват епизодично. Доброто им познаване е от изключително значение за успеха на риболовеца, на когото тази енциклопедия ще даде точен ориентир.“

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)