Краищенско Светогорие – как започна всичко…

15 юли 2018

През 2015 година в град Земен в местното общинско ръководство в лицето на кмета Димитър Сотиров, общинските съветници, представители на бизнеса и общественици се породи идеята културно-историческото и религиозното богатство на района да бъде обединено в инициатива за популяризиране и развитие на поклонническия туризъм. Идеята бе на почетния гражданин на Земен Весела Барбукова и телевизия In LIFE в качеството й на медиен партньор. Тя бе подкрепена от областния управител Ирена Соколова и църквата в лицето на архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир.

TON_4715

Краищенско Светогорие – през октомври 2015 година се състоя и основополагащата пресконференция в залата на общината Земен

През октомври 2015 година се състоя и основополагащата пресконференция в залата на общината, на която присъстваха инициаторите и споделиха своите идеи пред обектива ни, които можете да видите във филма.

Църногорски манастир

Църногорски манастир

От тогава -  до днес, всеки един от инициативния комитет по своя път и заедно работи по реализирането на МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ. Първоначално тя обхваща манастири и църкви в община Земен с две опорни точки – раннохристиянското бижу Земенски манастир и перлата на Краище – Църногорския манастир, а между тях маршрутно подредени църквата Свети Никола в с.Пещера, църквата Свети Пантелеймон в с.Смиров дол, църквата Св.Пророк Илия в с.Дивля, църквите в с.Габров дол, Елов дол, Горна врабча, Чепино и други.

Весела Барбукова в двора на Църногорския манастир

Весела Барбукова в двора на Църногорския манастир

Община Земен успя да реновира голяма част от манастирите, към някои от тях и довеждащата инфраструктура, но най-сериозните стъпки тепърва предстоят. В продължение на всички усилия и визията за развитие, малките на пръв поглед ресурси започнаха да се обединяват с енергията на много хора, за да се стигне до днешния ден – Църногорския събор!

Карта на поклонническия маршрут на Краищенско Светогорие

Карта на поклонническия маршрут на Краищенско Светогорие

Първит по рода си събор на манастира до с.Гигинци се превърна в събитието на региона, в невиждано до сега обединение на църква, историци и учени, държавно и местно управление и бизнеса в региона.

Форум Краищенско Светогорие, дало старт на Църногорския събор

Форум Краищенско Светогорие, дало старт на Църногорския събор

Инициативата напусна пределите на община Земен и се превърна в мисия на региона с името КРАИЩЕНСКО СВЕТОГОРИЕ! В името на Вярата, ценностите ни и с визия за по-добри дни!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)