RoyalObservatory1

Кралската обсерватория в Гринуич – една от забележителностите на Лондон

22 юни 2018

Лондон притежава множество исторически и културни забележителности, свързани със славното минало на Британската империя, но и редица модерни дестинации, като сградите на Парламента и Биг Бен, Бъкингамския дворец, Лондонската кула и Тауър Бридж, Уестминстърското абатство, кралските паркове и градини, пресичащата града Темза… Една от тези забележителности е и Кралската oбсерватория в Гринуич. Стотици хиляди туристи ежегодно пристигат там, за да видят мястото на т.нар. „нулев меридиан”. През юни 1675 година английският крал Чарлз II (1630–1685) нарежда в източните покрайнини на Лондон, на хълма Гринуич да се построи астрономическа обсерватория. Кралският указ е с дата 22 юни 1675 година.

Royal-Observatory-Greenwich-New-Physical-Building

Най-старата снимка на Кралската обсерватория в Гринуич

През XVII век основният проблем за навигацията е да се определя географската дължина в открито море. По принцип, дължината може да се изчисли по разположението на Луната, затова през зимата на 1674 година Чарлз II създава Кралска комисия, която да разгледа възможностите за реализация на идеята.

The-famed-Royal-Observatory-is-uniquely-nicknamed-as-The-Home-of-Time

The-story-of-the-Royal-Observatory-began-when-King-Charles-II-laid-the-foundation-stone-on-the-10th-of-August-1675

Комисията обсъжда писмото на пастора Джон Фламстийд, който посочва практическите трудности пред решаването на подобна задача. С помощта на кралския генерален инспектор по снабдяването Джонас Мур Чарлз II е уговорен да приеме идеята за изграждането на астрономическа обсерватория. Кралят назначава Фламсийд на длъжността Кралски астроном, като му поверява ръководството на бъдещата обсерватория. Освен това му е поръчано да изготви специални таблици за движението на Луната и каталог с координатите на около 3 хиляди от най-ярките звезди.

The-prime-meridian-is-the-significant-worldly-line-as-it-divides-the-Earth-into-its-east-and-west-hemispheres.

To-put-one-foot-in-the-East-and-the-other-on-the-West

Мястото за новата Кралска обсерватория в парка Гринуич е предложено от Кристофър Рен. По негов проект на 10 август 1675 тържествено е положен основният камък в градежа на Фламстед хаус, сградата, която в последствие ще е основната в Гринуичка обсерватория. Градежът се извършва върху основите на по-стара кула, принадлежала някога на сър Хъмфри. Материалите за строежа отчасти са вторично употребени от останките на старата сграда. Общо строежът струва на Кралския щаб по снабдяването 520 лири, като превишава с 20 лири предварително одобрения от краля бюджет. Така Фламстийд хаус става първото здание във Великобритания, проектирано и построено специално за решаването на научни задачи. На върха му има пилон с червена топка, която се издига в продължение на няколко минути, след което отново пада надолу точно в 13.00 ч. С нея корабите сверявали времето.

w_1200 (1)

w_1200 (2)

Обсерваторията винаги е играла важна роля в историята на астрономията. По време на Вашингтонската конференция през 1884 година международната астрономична общност постановява, че меридианът, преминаващ през Гринуичката обсерватория е нулевата отметка, от която се отчита географската дължина.

w_1200 (3)

w_1200

През ХХ век обсерваторията променя характера на работата си и основен приоритет става астрофизиката. Поради разрастването на Лондон и “замърсяването” от градското осветление, астрономичните наблюдения стават неефективни, затова през 1948 година оборудването на обсерваторията е пренесено в замъка Хърстмансо в графство Съсекс. В началото на 70-те години на ХХ век става ясно, че в Англия изобщо е много сложно да се намери удобно място за астрономични наблюдения, и цялата работа по наблюденията е прехвърлена в Ла Палма на Канарските острови. През 1990 година администрацията на Гринуичката обсерватория е преместена в Кеймбридж.

Royal-Observatory-Greenwich-weather-vain

Braithwaite-Hall-Croydon

Едно от най-интересните места за посетителите на обсерваторията е линията на нулевия меридиан, който определя географската дължина. Туристите там се снимат, стъпили с единия крак в източното, а с другия – в западното полукълбо. Меридианът преминава през една от сградите на музея и там има изграден специален проход.

greenwich

_DSC3095-3_ROG_slider2

Днес Гринуичката обсерватория е превърната в Музей за астрономически и навигационни техники, част от Националния морски музей. Разполага с 28-инчов телескоп, който е най-големият по рода си във Великобритания и е бил използван за изследване на двойни звездни системи. Този телескоп продължава да се използва и днес за наблюдение на нощното небе.

по материали на: dariknews.bg, historynakratko.blogspot.com
снимки: onetripatatime.com, travelonaplatter.com, royalparks.org.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)