DSC_0099

Красивата природа на България в изложбата на Иван Тричков

19 април 2018

От 18 април в продължение на месец в салона на галерия „Лорань“ на столичната улица „Оборище“  може да се види изложбата на един малко позабравен живописец и пейзажист, от чието рождение ни делят цели 125 години – Иван Тричков.

DSC_0088

В творчеството на артиста съществува жанрово единство. Той винаги се опира на видимото и търси съвпадение със съответстваща реална основа. От картините му струи спокойствие, гледната точка е винаги дистанцирана. Обича да рисува сутрин, когато дълбочината и далечината са най-изявени, остри и отчетливи, когато светлината пада косо и създава богатство от планове и цветове.

DSC_0068

Отличителна характеристика на творбите му е присъствието на живописен фон-дълбочина, с градация на тонове, с постигане на прозрачност и лека въздушност. Планинските вериги плавно избледняват и се превръщат в миражи в съответствие с правилата на въздушната перспектива.

DSC_0148

Облаците леко поемат от гамата на планините и се стелят в изсветляващи редици във въздушната глъбина. Всичко това прекрасно се уравновесява в композицията с масивите на планините.

DSC_0118

Художникът сякаш изцяло се осланя на естетиката в творбата. Не се интересува от модерните за времето си течения и носи единствено вътрешното си желание да твори. В галерия „Лорань“ могат да се видят общо 21 пейзажа. Сред тях са „Врачанския Балкан“, „“Пейзаж от Рила“, „“Искърското дефиле“, „Пейзаж от Пирин“, „Лято в планината“, „Стъпки по снега“ и др.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)