Красивата традиция на Сурва за здраве и любов!

14 януари 2015

Знаете ли какво се случи снощи в Краище – района около Перник, Брезник, Земен?

IMGP8428

Никой не спи! Всеки очаква на вратата му да потропат Сурвакари, да го събудят от плоски мечтания и да го приземят. На онази земя, която е избрал за своя. Защото има и друг свят, има и други емоции, които забързани в кривото си ежедневие забравяме. А Сурвакарите не забравят. Те се готвят половин година за този ден – стягат костюми, кипрят ликове, лъскат звънци…За да стане този ден! За да стане СУРВА! И моля ви, обърнете внимание на това, какво пише на барабана – БЪЛГАРИЯ – 681! Ще оставим продължението в размислите на вас…

IMGP8359

Всички са на площада. Дори и малката Косара, който е само на 1 година и 2 месеца – и тя е там и е в традиционен костюм. Косара скача, въпреки, че преди месец само е проходила.

IMGP8386

Това е красотата на традицията и на вярата! Защото на никой от тези стотици хора, събрани в късен час на центъра на селището не му се плаща. За нищо не му се плаща. Всеки е излязъл в студа с костюм и идея да е положителен, да се забавлява, да диша живота с пълни гърди. Ето – заради това се получава!

IMGP8326

И докато я има силата на традицията, ще сме живи като етнос, като стремежи и послания!

СУРВА! До пребъдеш гордо във времето!

Вижте  нашият филм за невероятната феерия от цветове и усмивки!
IN LIFE благодари, че тази сила и вяра е жива!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Много хубав филм сте направили! Било е страхотно и съжалявам, че съм далеч от Земен, за да видя всичко това на живо. Но нищо – ето вие ме направихте свидетел.

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)