Добринка Табакова и Пенка Кунева

Красотата в музиката има различни измерения

02 март 2019

В навечерието на празника на жените Софийската филхармония представя произведения на две изключителни дами, които с талант и чар разбиват всички клишета за нежния пол в музиката.

Родената в Пловдив Добринка Табакова е новият щатен композитор на ББС. Композирала е за Кралското филхармонично дружество, ВВС Radio 3, и Британската филхармония. Нейният дебютен албум е номиниран за Грами през 2014 година и е първата жена композитор, на която е поръчвана музика от агликанската цирква – за катедралата в град Труро. Софийската филхармония ще представи нейното произведение “The High Line” за цигулка, флюгелхорн и оркестър.

Добринка Табакова.

Добринка Табакова.

Пенка Кунева е сред малкото жени композитори в Холивуд и първият композитор с докторска титла от престижния университет „Дюк“. Оркестрирала е музиката на филми като „Матрицата“, Карибски пирати”, „Ангели и демони“, “Трансформърс”, Тя е автор на музиката към игрите „Принцът на Персия“, „Трансформърс“, „Мумията VR“, игралните филми „Ага“, „Encounter“, „Devil’s Whisper“ и много други. Специално за юбилейния сезон на филхармонията тя написа симфоничната поема „Предателството на технологиите“, която ще получи своята световна премиера на 7 март в зала „България“.

Произведения на двете талантливи българки ще прозвучат в изпълнение на Софийската филхармония под диригентството на италианката Беатриче Венеци, която вече очарова родната публика с талант и красота. Компания на сцената ще й правят солистите Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония и американската тромпетистка Лейси Хейс.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)