„Кратка история на пиянството”

„Кратка история на пиянството” е вече на книжния пазар

28 ноември 2018

Вероятно повечето от вас добре са запознати с пиянството – от личен опит или поглед от страни. Но изглежда то си има своята история. Неин автор е Марк Форсайт, който е публикувал „Кратка история на пиянството”.

Книгата, подготвена от издателство „Слънце” вече е на книжния пазар и може да се прочете в български превод, дело на Катя Перчинкова. Включва 272 страници. Марк Форсайт е роден в Лондон през 1977 г. Той е възпитаник е на Оксфордския университет, популярен блогър и автор на пет книги, предизвикали голям читателски интерес.

Корицата на „Кратка история на пиянството” (Слънце, 2018)

Корицата на „Кратка история на пиянството” (Слънце, 2018)

За книгата от издателите:

Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история.

Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети – за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н. В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания – веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго.

„Пиянството е изпълнено с противоречия, защото позволява всичко. Кара ни да пеем или ни приспива. То е радост за крале и тяхната гибел. Доказателство за мъжка мощ и средство за съблазняване на дамите. Затова то ще съпровожда неизменно човечеството. Неотдавна НАСА публикува вътрешен доклад, в който признава, че поне при две изстрелвания на космически совалки космонавтите били здраво подпийнали. Това не е изненадващо. Хората работят пияни от хилядолетия, а и честно казано, ако ще ме изстрелват със свръхзвукова скорост в безкрайна бездна, и на мен ще ми се иска да изпия сто грама за храброст”, твърди авторът.

Вижте още: Гълъб със склонност към пиянство избран за Птица на годината в Нова Зеландия (видео)

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)