90344584_3181673065200524_8090239581179346944_o

Кремена Каракановски от Индонезия: Осъзнаването означава да разбираме какво правим и защо

21 април 2020

Кремена Каракановски е родена в гр.Харманли. Завършва Софийски университет „Св.Климент Охридски“ и има 20 годишен професионален опит в областта на маркетинга, рекламата и събитийния мениджмънт. От 4 години живее със съпруга си Евгени Каракановски в Джакарта, Индонезия. Животът й днес е  свързан с  Women’s International Club, на който от скоро тя е Вице Президент за периода 2020- 2022.

94078411_2961438680587349_434600529432150016_n

Кремена, облечена в кебая и саронг от Бали. Подготовка за откриване на Годишния базар на WIC

- Здравейте, Кремена! Вие сте една от активистките на Международния Женски Клуб, сега и Вице Президент – разкажете ни повече?

Women’s International Club (WIC) има почти 400 членове общо. Мотото на клуба е „ПРИЯТЕЛСТВО ЧРЕЗ РАЗБИРАНЕ“ и логото е под формата на факел във формата на лотос, като цветът на Лотос е символ на приятелство и пламъкът, обозначаващ просветлението на разбиранията между жени от различни култури. Истинско свидетелство за многообразието.

На посещение в католическо сиропиталище в Джакарта

На посещение в католическо сиропиталище в Джакарта

Ние сме светска и строго нестопанска и неполитическа организация, отворена само за жени. Организацията се управлява  от международен изпълнителен комитет от 21 членове, които се избират за двугодишен мандат. Официално всички комуникации са на английски и Bahasa Indonesia. Членството се състои от 60% индонезийци и 40% чужденци, което позволява на различни дами от цялото земно кълбо да се срещат и да се смесват. Целите на клуба са насърчаване на приятелството и взаимното разбирателство между жени от различни националности,  културното развитие на жените като цяло, популяризиране на каузата на образованието, да се ​​обогати социалното усъвършенстване.

Дамите от Международния женски клуб празнуват китайската Нова година

Дамите от Международния женски клуб празнуват китайската Нова година

Основната дейност на клуба е благотворителната. Подпомагат се със стипендии заслужили студенти, които показват академични постижения, но на които им липсват финансовите средства. Комитетът ни за социални грижи подкрепя редица местни институции като сиропиталища, домове за възрастни хора и заведения за психично здраве, като предоставя помощ под формата на провизии, обучители и физиотерапевти за деца със специални нужди.

Къде ви намира пандемията коронавирус и как тя промени ежедневието ви?

Намирам се в Джакарта, в дома си. Много ми липсват ежеседмичните ни срещи в клуба, където винаги е много весело и работата е съчетана със забавление.

Кремена Каракановски, облечена в типичен индонезийски костюм

Кремена Каракановски, облечена в типичен индонезийски костюм

- Как намирате реакциите на Индонезия – навреме ли вкараха мерките, адекватни ли са те, здравната система ще поеме ли проблема?

Първо трябва да изясним, че в случая не може да се говори за Индонезия като цяло, защото тя е островна държава, разделена на отделни провинции и решенията се вземат от местния Губернатор като те разбира се, са съгласувани с Правителството и Президента (Индонезия е Президентска Република). Мерките в различните провинции са различни според заболеваемостта и аз мога да коментирам повече мерките в Джакарта, на която е наложен lockdown от Губернатора, защото случаите на заболени като брой са най-много.

Кремена участва в боядисване на къща, която WIC построи и дари на социално слабо семейство

Кремена участва в боядисване на къща, която WIC построи и дари на социално слабо семейство

 - Как преминава вашата социална изолация? Разкажете ни за подробности за живота днес в Джакарта?

Като цяло властите реагираха адекватно. Въведоха се препоръки за стоене вкъщи, спазване на социална дистанция, носенето на маски е задължително, затвориха се всички публични места, всички молове, джамиите и църквите. Голяма част от бизнесите трябваше да прекратят работа до 23 април. Градският транспорт работи с намалено време. Наложиха се и ограничения за другите превозни средства, например на мотор може да има само 1 човек, а в автомобил с 5 места може да се возят максимум 3 (шофьора + 2 отзад). На много места са поставени термокамери, а когато влизаш в сграда задължително ти измерват температурата и те молят да си дезенфекцираш ръцете, навсякъде на публичните места има осигурени дезинфектанти.

- Преди дни вие показахте в социалните мрежи снимка от прозореца си в Джакарта, която събуди голям интерес. Градът е буквално празен!

Джакарта под карантина

Джакарта под карантина

Да, така изглежда 30 милионния град под карантина. Трябва да знаете, че тук трафикът е много натоварен, един от мегаполисите с най-тежко движение в света. Дори в определени зони на града автомобилите се допускат само в определени дни, според четни или нечетни номера. Сега няма и следа от това напрежение на пътя. Мерките се спазват стриктно. Чета в социалните мрежи за пътуванията по Великден извън София и не искам да приема, че българите са толкова недисциплинирани. В България са родителите ни, децата ни и не може да ми е все едно.

Обичайният трафик в Джакарда, преди пандемията

Обичайният трафик в Джакарда, преди пандемията

- Можете ли да сравните мерките в Индонезия и България и какво мислите за съпоставка? Независимо, че ни делят континенти, днес света е едно в борбата си с коронавируса.

Мерките в България не мога да ги коментирам, защото следя нещата, които се случват он-лайн, но сигурно има неща, които изпускам. Мога само да кажа, че сподед мен мерките в България започнаха навреме.Притеснява ме само това, че явно една част от българите подценяват ситуацията и отказват да спазват мерките, докато много мои приятели стриктно си стоят вкъщи.

93147253_630503417530122_4741685238139191296_n

- Смятате ли, че ще извадим уроци от целия ужас и пандемия? Ще станем ли по-добри?

Осъзнаването означава да разбираме какво правим и защо. Ако човек не разбира, не може да направи и своя избор. И тази пандемия за мен е показател колко малко от хората днес са осъзнати в своите решения. Надявам се това да се промени и в бъдеще да правим своите избори по осъзнато, което ще помогне на самите нас и на природата.

 - Какво ще пожелаете на България?

Здраве за всички! И осъзнаване на девиза „Съединението прави силата“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)