COOK90_AbraRisotto_HERO_IG_V1_121119_262_V1

Кремообразно ризото със скуош

05 януари 2020

Днес, когато отбелязваме Зимния Кръстовен, денят е постен и е добре да затворим така наречените „мръсни“ дни от Коледа насам със зеленчуково ястие.
Копринено пюре от тиквички, пълни с паприка – това ризото е удовлетворяващо, да не говорим, че е веган. Може да направите пюрето от тиквички скуош в по-голяма доза, тъй като може да остане до четири дни в хладилника. Можете да го използвате в други ястия през цялата седмица, като например да го разбъркате в супи, да го сервирате като алтернатива на картофено пюре или да го превърнете в сос за паста. Какво е скуош ли? Ето тези тиквички:

ea2d759e162033d7-1024x681
Необходими продукти:

За пюрето от скуош:
2 големи тиквички с масло
1/4 чаша зехтин екстра върджин
1 ч.л.  червен пипер
1/2 ч.л. сол
За ризотото:
1/3 чаша екстра върджин зехтин
1 среден лук, нарязан на ситно
2 1/2 ч.л. (или повече) сол
2 чаши ориз
1 чаша сухо бяло вино
3/4 чаша сурови тиквени семки
2 ч.л. пушен червен пипер
1/4 ч.л. червен пипер
2 ч.л. ситно настъргана портокалова коричка
1/2 чаша едро нарязан копър или магданоз

Приготвяне:

Загрейте фурната. Нарежете тиквата на половина по дължина и извадете семена. Поставете тиквата (с отрязана страна надолу) и печете, докато се получи докато омекне.  Оставете настрана, докато се охлади достатъчно.
Загребете месестата част от тиква и прехвърлете в миксер – шейкър или пасатор. Добавете олио,  червен пипер, сол  и миксирайте, докато стане гладка смес.  Прехвърлете в херметически контейнер и охладете.
Направете ризотото:
Долейте 8 чаши вода до кипене в средно голям съд.
Загрейте 2 с.л. олио в голям дълбок тиган на средно. Задушете лука, като разбърквате от време на време, докато омекне, но не покафенее – 5-7 минути. Подправете с 2 ч.л. сол, добавете ориза и разбъркайте, за да се комбинират. Продължете да готвите, като разбърквате от време на време, докато оризът е полупрозрачен, около 4 минути. Добавете вино и гответе, като бъркате непрекъснато, докато се изпари, 1-2 минути.
Прибавете 1/2 чаша вряща вода към оризова смес и гответе, като бъркате непрекъснато, докато водата се абсорбира, около 1-2 минути. Продължете да добавяте вода 1/2 чаша наведнъж и непрекъснато бъркате, докато оризът е al dente и цялата вода се абсорбира, около 20 минути. Добавете 2 чаши пюре от тиква и продължете да готвите, като разбърквате, 3-5 минути. На вкус добавете още сол, ако е необходимо.
Междувременно гответе тиквените семки, черввения пипер и останалото 1/3 чаша олио в голяма тиган на среден огън, като бъркате често, докато семената се надуят и започнат да покафеняват,  2-3 минути. Махнете от котлона и разбъркайте.
Прехвърлете ризото в чиния. Изсипете отгоре семките  и олиото, след което нарежете копър. Сервирайте – чудесно е!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)