de068496da08dbaea933b3284b873021

Крем супа от аспержи със сьомга по френски

07 октомври 2018

Необходими продукти:
аспержи – 250 г
оцет – 3 с.л.
сьомга – 300 г (филе)
масло – 60 г
брашно – 4 с.л.
прясно мляко – 150 мл
сметана – 100 мл (готварска)
захар – 1 щипка
лимонов сок – 3 с.л.
черен пипер
сол

Вижте още: Супа от аспержи и селъри

Начин на приготвяне:
Аспержите се измиват със студена вода и се почистват, като се отстранява част от основата на стъблото им. Най-добрият начин е, като хванете едновременно основата и върха на стъблото и леко го огънете в посока към основата – там, където се счупи, това е излишната част от стъблото, която е за изхвърляне. Другият начин е да отрежете около 3 см от основата с нож. С белачка за зеленчуци се обелват аспержите (в посока от главата към основата), връзват се на снопче с коноп и се поставят в съд със студена вода, загряват се бавно до кипване. След като водата кипне, в нея се прибавя чаена лъжица сол и 3 с.л. оцет. Бланшират се в продължение на 10 минути, след което се вадят от водата, като водата не се изхвърля. Във същата вода се пускат и филетата сьомга. Вари за около пет-шест минути, след което се изважда с помощта на решетъчна лъжица и след като изстине, се нарязва на ситни парченца. С пасатор смиламе аспержите с част от водата, която предварително сме запазили. Полученото пюре се прекарва през сито. В дълбок тиган се запържва маслото с брашното за кратко при непрекъснато бъркане. Постепенно, без да спираме да бъркаме, се добавят млякото, готварската сметана и пюрето от пасираните аспержи. Котлонът се намалява и супата се оставя да къкри десетина минутки. При необходимост се разрежда с част от запазената вода. Овкусява се със сол, пипер, щипка захар и лимонов сок. Добавя се нарязаната сьомга и се сервира топла.

снимка: pinterest.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)