krem-supa-ot-zelen-bob-s-parmezan

Крем супа от зелен боб с пармезан

02 декември 2014

Бобът помага в борбата с процесите на стареене, укрепва репродуктивната и имунната система, богат е на витамини. В състава му също така има витамини А, С, К, магнезий, желязо, калий, фолиева киселина, тиамин. Богат е на силиций, минерал, който укрепва съединителната тъкан и костите. Високото ниво на витамин А, както и на антиоксидантите лутеин, зеаксантин, бета-каротин, превръщат зеления боб в продукт, който пази организма от свободните радикали. Солите на фолиевата киселина в боба са основен компонент при синтеза на ДНК и процеса на делене на клетките. Затова е важно зеленият фасул да присъства в менюто на бременните жени.

Необходими продукти:
300 г зелен боб
750 мл вода
1 скилидка чесън
50 г настърган пармезан
40 г настърган кашкавал
1 с.л. къри
1 с.л. зехтин
3 с.л. течна готварска (неподсладена) сметана
1 кубче зеленчуков бульон
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Задушете зеления боб заедно с чесъна за 3 минути в зехтина. Добавете водата и кубчето бульон. Варете още 15-20 минути след завирането. След това пасирайте. Сложете на слаб огън и добавете пармезана и сметаната, и бъркайте докато се получи гладка смес. Посолете на вкус и добавете кърито. Супата сервирайте топла, гарнирана с настъргания кашкавал и крутони.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)