Informacia_bilet Loto 6 ot 47

КРИБ се обяви против готвени рестрикции върху лотарийните игри

16 май 2018

Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично възразява срещу предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов и депутати от партията му НФСБ законови промени за ограничаване на рекламата и на разпространението на лицензираните лотарийни игри в България и подозира, че зад законотворчеството им стоят „неясни интереси“, пише dnevnik.bg.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателите на ресорните парламентарни комисии работодателската организация заявява, че подобни промени противоречат на европейските модели на правна уредба на игралната индустрия, че в България секторът е най-силно регулиран в целия ЕС, а лицензираните корпорации са стриктно контролирани и работят на светло.

КРИБ заявява готовността си да защити българската хазартна индустрия със 177 хиляди пряко или косвено заети „от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси“. Работодателската организация предупреждава, че ограниченията за реклама освен хазартния бизнес ще ударят медиите, рекламните агенции, дребните търговци, които продават билетите, спортните клубове и държавния бюджет, който ще се лиши от приходи.

„Ако бъде приет новият законопроект за промени в Закона за хазарта, внесен от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива“, предупреждава бизнес съюзът. Според него възможността легалните оператори да се рекламират в медиите е една от мерките за борба с нелегалния хазарт.

В становището се казва, че от 2012 г., когато започва мащабната реклама на легалните оператори, до днес данъкът, платен от организаторите на хазартни игри нараства 10 пъти – от 20 на 200 млн. лв. „Тези числа ясно доказват, че чрез средствата на рекламата легалните оператори повишават приходите си за сметка на нелегалните такива, а това е от полза за държавния бюджет“, се посочва в отвореното писмо.

Ако законодателните промени бъдат приети, всъщност ще бъде обслужен черният сектор, а може би това е и целта, допуска работодателската организация, която настоява за предварителна оценка на въздействието и широко обсъждане на законопроекта.

„Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно“, предупреждава КРИБ, която се обявява в защита на своите членове – браншови организации и отделни фирми от хазартната индустрия.

Паралелно с реакцията на работодателската организация частното дружество „Национална лотария“, което е неин член, пусна в социалните мрежи видео в подкрепа на хазартния бизнес, в което актьорът Захари Бахаров излага подобни аргументи.Добавен е и нов, че обществото ще загуби едно от своите най-популярни и достъпни забавления и че лотарията е накарала хората да мечтаят.

снимка: internity.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)