Кристалина Георгиева ще е еврокомисар за бюджета и зам.-председател на ЕК

Кристалина Георгиева ще е еврокомисар за бюджета и зам.-председател на ЕК

10 септември 2014

Кристалина Георгиева бе избрана от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за зам.-председател на Комисията и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, съобщи vesti.bg.

Юнкер представи днес официално състава на новата ЕК на пресконференция в Брюксел.

Той посочи, че всички познават Георгиева и в предишната Комисия тя си е изградила безукорна репутация. „Георгиева показа безпогрешна служба и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти“, каза той.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката.

Месеци преди избора на Георгиева имаше много спекулации какъв пост ще получи тя. Българката първоначално беше спрягана за наследник на Катрин Аштън

като върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Този пост обаче беше даден на италианския външен министър Федерика Могерини. Постът се полагаше на социалистите, след като за председател на Европейския съвет беше избран Доналд Туск, кандидат на ЕНП.

След това се заговори, че Георгиева ще получи ресор бюджет, но миналата седмица „ЮрАктив“ цитира неокончателен документ за разпределението по ресори, според който тя получава данъчната политика и борбата с измами. Впоследствие отново се появи информацията, че българката ще получи бюджета, какъвто, в крайна сметка, се оказа и изборът на Юнкер.

„Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджет и човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!“, коментира Георгиева в профила си във „Фейсбук“.

Сега остава Европейският парламент да одобри Комисията в нейната цялост.  Преди това обаче евродепутатите ще изслушат в рамките на съответните парламентарни комисии кандидатите за еврокомисари.

Новата ЕК ще има седем зам.-председатели, само един от които – Федерика Могерини, е от голяма страна членка. Прави впечатление относително големият брой на заместниците, които идват от страни, членували в бившия Източен блок.  Холандецът Франс Тимерманс ще е първи зам.-председател. Той беше определен от Юнкер като неговата дясна ръка и получава ресора по-добро законодателство, междуинституционални връзки, върховенство на закона и основни права.

Останалите са: Кристалина Георгиева (България, бюджет и човешки ресурси); Аленка Братушек (Словения, енергиен съюз), Юрки Катайнен (Финландия, ресор работни места, икономически ръст, инвестиции и конкурентоспособност), Валдис Домбровскис (Латвия, евро и социален диалог), Андрус Ансип (Естония, дигитален единен пазар).

снимка: old.europe.bg

Към тях се добавя и върховният представител по външната политика и политика за сигурност Могерини, която е зам.-председател на ЕК по право.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)