Кристо

Кристо планира да опакова Триумфалната арка

04 април 2019

Стана известен нов проект на твореца от български произход Христо Явашев – Кристо. Плановете му са този път да бъде опакована Триумфалната арка, съобщи „Ню Йорк Таймс“. В сряда Кристо обяви, че е получил разрешение от френското правителство и Центъра за национални паметници на страната.

Една от най-известните забележителности в Париж ще бъде опакована през 2020 г.,  от 6 до 19 април. Проектът с название „L’Arc de Triomphe, Wrapped (Project for Paris, Place de l’Étoile-Charles de Gaulle)” ще включва покриването на арката със сребристо синя рециклируема полипропиленова тъкан, която е почти 270 000 квадратни метра. Ще бъде използвано и около 23 000 фута червено въже.

Снимка: Wolfgang Volz

Снимка: Wolfgang Volz

Откриването на проекта съвпада с изложбата в центъра „Жорж Помпиду” между 18 март и 15 юни 2020 г., която ще проследи живота в Париж на Кристо и съпругата му Жан-Клод между 1958-1964 г. Ще бъдат включени и снимки от опаковането на моста Пон Ньоф, което отнема дълъг период от време ( 1975-1985 г.).

Снимка: André Grossmann

Снимка: André Grossmann

Проектът за опаковането на Триумфалната арка ще бъде финансирано изцяло от Кристо чрез продажба на неговите работни скици, картини и модели свързани с работата му. Съобщава се, че за това няма да бъдат използвани държавни или общински средства.

Вижте още: Кристо Явашев: Аз съм образован български марксист, който се е научил да използва капитализма за своето изкуство! (видео)

Снимка: André Grossmann

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)