DPP_12222

КТБ – маневри за отклоняване на вниманието

15 май 2015

Последните разкрития около Корпоративна търговска банка /КТБ/ имат за цел да насочат вниманието на обществеността в една определена посока. Като цяло те засягат странични аспекти от дейността на тази финансова институция. Излезе информация за хора, които са посещавали мажоритарния й собственик и в същото време се появи уж случайно едно фалшиво писмо. В него се говори, че след всяка от визитите тези хора са си тръгвали с пари. Другият аспект касае лицата, имащи преференциални лихви. Тези лихви не са никак малки. Те са несъразмерни с лихвите на пазара в България, да не говорим за пазара в Европа. Тези гигантски проценти по никакъв начин не могат да бъдат обяснени с голямото желание на КТБ да вземе ресурса на тези хора, а по-скоро им се дава висока преференциални лихва, защото те имат политическо влияние и познанството с тях може да е полезно за банкера.

Когато направим равносметка ще установим, че тези подробности са интересни, но те не са в основата на целия случай. Дори да става дума за 100 или 200 милиона евро, което не е никак малка сума, но тя не може да се сравни с останалите числа, за които се говори и официално излязоха данни, че липсват от портфейла на банката. Това на ново са опити за насочване на общественото внимание в определена посока.

Много по-важно е защо се е допускало и кой го е допуснал. Дали БНБ, която винаги реагира с до болка познатия рефрен, че нищо не са знаели. Всъщност ние вече свикнахме с тези реакции от тяхна страна. Те не знаеха какво се е случвало в КТБ години наред. Сега не знаят какво се е случвало и след поставянето на банката под особен надзор. Въобще оставаш с чувството, че УС на БНБ не живее в страната и изобщо не се интересува какво става в тази банка. С други думи хаосът продължава да бъде пълен.

Едно от първите неща, които БНБ направи в разгара на кризата миналото лято, беше да намали преференциалните лихви. Тогава се изумих и отправих запитване до ръководството на националната банка защо това се прави и няма ли да се създаде нов казус. Ако ги намалят, тогава ще започне едно тълкуване на законовите текстове дали тези влогове са станали обикновени или на тях трябва да се гледа на преференциални и да отпаднат от изискванията за изплащане. Тогава никой не отговори от БНБ. Това не изненадващо, защото те не отговарят на нищо.

Засега виждаме, че имаме странен разнобой. Практиката в България ме е научила, че когато има такъв разнобой на становищата на хора, това означава, че се прави опит за прокарване на непопулярно или незаконосъобразно решение. От една страна управителят бил казал, че законът не трябва да се тълкува по такъв начин, че преференциалните влогове да се превърнат в нормални и да попаднат в обсега на закона за гарантираните 196 000 лева, които трябва да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, от друга страна са на коренно различно становище за направеното от Нели Кордовска. Дълбоко се съмнявам, че тя е в състояние да направи нещо на своя глава. Управителят на БНБ не бил запознат с това нейно писмо, в което тя е изразила своето становище. Но едно такова негово твърдение говори, че той не може да си управлява банката.

На публиката се подхвърлят странични неща, не най-важните от този скандал. Най-важното е кой на какъв случай набляга и на това сме свидетели от миналото лято. Всеки се опитва да използва случилото се с КТБ за своите политически цели. Показателно е изказването на премиера, че в този списък „мои хора няма“, т.е. няма хора от неговата партия. С други думи можем да подкрепим смело искането да бъдат обявени имената на тези над 1000 вложители, които са се проявили като хитреци и са надхитрили системата. А кой ще търси отговорност на квесторите?

Разбираме, че прокуратурата обещава и тях да разследва. Те не са паднали от небето и са назначени и са изпълнявали волята на институцията, която ги е назначила. А това все пак е БНБ.

текст: Георги Атанасов, експерт и анализатор от Българския финансов форум

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)