Кулата Монпарнас ще се превърне в огледало на Париж /видео/

08 октомври 2017

През 2016 година стартира международния конкурс за преобразяване на стърчашата високо в Периж кула Монпарнас. Редица световни дизайнерски студия се включват в надпреварата. Архитектите на студио MAD вече са публикували своето предложение за обновяване на прочутия небостъргач „Тour Мontparnasse“. Избраният дизайн превръща огромната черно-монитна сграда  в…огледало на Париж и на Айфеловата кула. 

MAD architects tour montparnasse

Дизайнът на MAD използва вдлъбнати принципи, за да създаде драматична оптична илюзия. Чрез поставяне на огледални стъклени панели на фасадата под определен ъгъл, улиците и покривите на съседните сгради изглеждат така, сякаш висят от небето, докато небето се отразява в околната среда.

MAD architects tour montparnasse
„По времето, когато е била построена, кулата на Монпарнас, както и Айфеловата кула, са били и са отразявали гордостта и постиженията на епохата“, обяснява Ма Йонсонг, водещ архитект в MAD. „Това е поклонението на технологиите и силата, които са създали този тираничен паметник. Днес не можем наистина просто така  да разрушим тази сграда,  но можем да установим нова перспектива за преразглеждане и мислене.“

MAD architects tour montparnasse

MAD architects tour montparnasse
Бюджетът на реновацията е €300 милиона и скоро ще се реши как точно ще се преобрази прочутото сдание. Новата визия на Монпарнас трябва да бъде готова за Олимпийските игри в Париж през  2024 година.

MAD architects tour montparnasse

all images courtesy of MAD architects

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)