Travel EU concept. Map of Europe and hearts with flags

Кунчев: В средата на юни очаквам пълно отваряне на границите в рамките на ЕС

29 май 2020

Вероятно днес броя на случаите с COVID-19 в света ще достигне 6 млн., а 365 хиляди ще достигне борят на починалите. Това прогнозира доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

За вчерашния ден все още най-голям е броят на новозаразените в две страни – САЩ с 22 хил. нови случая и Бразилия с 24 000. В Русия са 8 371, Франция 3 300 и в другите страни вече са значително по-малко – под 1000.

Вече втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост. За вчерашния ден новорегистрираните случаи там са 669, а починалите за 24 часа са 46. За сравнение с Дания – новите случаи са 32, а починалите са 3. Разликата е над 15 пъти.

На Балканите също има интересно явление, отбеляза Кунчев. Три страни имат под 10 новорегистрирани за вчерашния ден – Хърватия, Гърция и България. Останалите са с по-голям брой. Водеща е Турция с 1182 нови случая, а смъртните случаи там са 30.

„Тези данни ни дават основание за оптимистични заключения, че разпространението в България и на Балканите на COVID-19 стабилно намалява, което ще ни даде възможност в първата половина на юни да вземем решение за допълнително отхлабване на мерките, особено в рамките на ЕС, където очаквам, че ще има общо репение в средата на юни за напълно отваряне на границите и свободно движение на хора“, обясни Кунчев.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)