Koen

Кун Фервей: „Меня зовут Кун”

19 ноември 2017

Интересно начало на олимпийския сезон по кънки бягане. Първо – изненада още по време на провелото се преди 3 седмици държавно първенство на Холандия. Първенство белязано с триумфалното завръщане на Кун Фервей на леда и с тоталния срив на настоящия носител на две световни титли, както и на голямата Световна купа – Кйелд Наус. ( За Кун Фервей до този момент най-успешната година в неговата кариера е олимпийската от 2014-та, когато той печели един златен олимпийски медал в отборното преследване и един сребърен на дистанцията от 1500 метра. Същата година Фервей става и световен шампион в „олраунда”.)
По време на този първи официален тест за холандските кънкобегачи, Свен Крамер, разбира се, не пропусна да вземе своя дан и да си тръгне от „Тиалф”с две титли. Изненада имаше и на женския фронт, където Антоанета де Йонг свали от трона Ирене Вюст.
Много драма и изненади белязаха и първия кръг от Световната купа по кънки бягане, който се проведе в меката на бързото пързаляне с кънки на дълга писта „Тиалф” в Хееренвеен, Холандия. Лалетата бяха направо погазени на родна земя. При жените „японското чудо” взе скалпа, където и както си пожела. Нао Кодайра взе златото на 500 и 1000 метра, Япония победи и в отборното преследване, Михо Такаги бе най-бърза на 1500-метровата дистанция, а Аяно Сато триумфира в масовия старт. Една победа отиде и за Русия – тази в отборния спринт. Разбира се и представянето на Британи Боу от Съединените американски щати, която се завърна след дълго лечение на мозъчно сътресение с множество усложнения и която надмина себе си през изминалия уикенд, също заслужава да бъде отбелязано. Американката определено ще е фактор, с който ще трябва да се съобразяват в спринта през сезона.
При мъжете на фона на холандската драма, която бе почти пълна, руснаци (Денис Южков на 1500 метра и Павел Кулижников на 1000 метра), норвежци (Хавард Лоренцен на 500 метра) , корейци (Шьон-Хун Лий в масовия старт и Южна Корея в отборното преследване), канадци (Лоран Дюбри на 500 метра и Канада в отборния спринт) настъпваха и печелеха всичко наред. Що се отнася до доминиращите през последните години холандци, те оплетени в интриги и разправии, кой с кого и в коя дисциплина ще участва, при тях нещата бяха, малко е да се каже, извън контрол. 10-тото място в отборното преследване и странния развой на нещата в масовия старт, където треньорска ли грешка или какво друго не знам даде знак на водачът до последната 16-та обиколка на надпреварата Йорит Бергсма да даде път на съотборник, който изобщо не се намираше зад него в колоната.
От всички холандци, дотук само Свен Крамер (с победа на 5000 метра) и Антоанета де Йонг (с победа на 3000 метра) бяха непоколебими и на международния лед. Кун Фервей също се справи завидно предвид изходната си позиция след 3-годишното си лутане в търсене на начин да се върне в кънки спорта.

Koen 2

Ето и какво сподели пред микрофона на InLife.bg , в лицето на Фани Богданова, Кун Фервей след старта за световна купа на 1500 метра в Хееренвеен:
- Състезанието днес вероятно не бе вашето „състезание-мечта” поради малката грешка, която допуснахте в последния завой на 1500-метровата дистанция и при която леко загубихте баланс. (Атакуването на последния завой преди финиш правата, когато си във вътрешния коридор, където радиусът на завоя е по-малък понякога определено има негативен ефект върху качеството на пързалянето. При високата скорост, съчетана с мускулна умора често кънкобегачите загубват баланс или излизат извън идеалната линия на завоя. – бел. на автора) Предполагам, че все пак четвъртото място ви е донесло удовлетворение предвид факта, че този сезон не сте били по-бърз от постигнатото от вас време днес.
- През последните седмици във всяко едно следващо състезание показвам прогрес, което е добър знак. 1:46.09 минути е един много добър резултат за мен на този етап при завръщането ми на международния лед след дългото ми отсъствие.

– От 7 юни тази година се подготвяте под ръководството на треньорския щаб на руския национален отбор по кънки бягане. Защо избрахте Коста Полтавец? Какво го прави перфектния избор за Вас?
- Той е точно това, което имам нужда, за да постигна целите си. Полтавец ме познава много добре от съвместната ни работа през годините, в които той бе асистент в „Те-Ве-Ем”. Това бе отбора, в който аз се състезавах. Да се завърна с успех през този сезон на леда, за мен се явява като стартиране на нов бизнес и едновремено с това доказване, че мога да бъда лидер на пазара. Не знам дали сравнението ми е удачно, но аз започнах всичко отначало в сезон, които е олимпийски. Полтавец е наставник, който със сигурност може да помогне на един състезател да подобри техниката си на пързаляне в максимално кратък срок и да достигне до топ ниво. Именно това демонстрират резултатите ми от последните седмици. От тест състезанията в Инцел, през Държавното първенство на Холандия, където спечелих два златни медала – един на 1500 метра и един в масовия старт. (През идния февруари по време на олимпийските игри в Пьончанг масовия старт ще бъде официална дисциплина в програмата на кънки бягането.- бел.на автора).

Koen 3

– Кое беше най-голямото предизвикателство за Вас по пътя към голямото Ви завръщане в кънки бягането?
- Достигането на нивото ми на пързаляне от 2014 година не бе лесно дори и само като представа, а не като реалност. Три години извън големия спорт са много и когато започнеш отново нямаш гаранции за успех. Когато обаче това се случи чувството е прекрасно. Сякаш ти порастват крила и отново започваш да летиш и да мечтаеш. Приятно е, когато отново можеш да се пързаляш на високо ниво и още по-приятно, когато спортът отново се превръща в най-голямата страст на живота ти и отново започва да ти носи върховно удоволствие.

– Каква е тренировъчната атмосфера в руския национален отбор по кънки-бягане? Различава ли се много тя от тази в Холандия?
- С Коста Полтавец, който стои начело на руския отбор се познаваме от доста време, така че знам какво е да се работи с него и знам какво мога да очаквам от него. Познавам добре тренировъчните му методи, които всъщност много ми пасват и допадат. Иначе относно останалите състезатели в отбора мога да кажа само добри неща. В началото, когато се присъединих към отбора имаше дистанция, но ледовете много бързо бяха разтопени и всички започнаха да се опитват да комуникират с мен. Още след първите няколко тренировъчни дни, започнах да се опитвам да произнасям някои думи на руски, което разведри обстановката. На всички им беше много смешно. Вече мога да се похваля и че уча руски и го практикувам по малко.

Koen 1

– Това означава ли, че мога да Ви задам един въпрос на руски? (Тук последва смях и изчервяване. Кун Фервей явно освен познатото му много мъжкарско поведение понякога се случва да демонстрира и лека срамежливост и неувереност. – бел. на автора)
- Да, разбира се, че може.

– Как тебя зовут?
- Как тебя зовут? Сигурен съм, че знам какво означава тази фраза. Ох…

– Нека ви помогна. Питам Ви как се казвате и тук трябва да отговорите: „Меня зовут Кун.”
- Разбира се, че това означаваше „Как тебя зовут?”Знам, знам. Меня зовут Кун. (Кун Фервей, макар и все още да има трудности с руския език, той произнася всички думи много чисто и без акцент. – бел.на автора) Опитвам се да говоря често на руски, но не е лесно да навлезеш бързо в един толкова различен от познатите ти езици особено, когато тренираш с руснаците 3 седмици, после си си в къщи за две седмици. Наученото бързо се изпарява и всеки път започваш малко или много отначало. Не съм виждал съотборниците си от руския отбор, преди този първи старт за Световната купа, цял месец и ето, че съм забравил вече почти всичко научено преди.

Koen 5

– Как ви се вижда Русия? Различна ли е вече тя във вашите очи в сравнение с представите на холандците за тази държава?
- Има неща, които се случват в Русия и които са непонятни за холандците, но аз не съм в Русия, за да променям държавата, а за да тренирам. Знам какво правят руснаците в националния отбор по кънки бягане и не се занимавам със случилото се в миналото. (Името на Русия в последните години бе замесено в серия от допинг скандали.Има обаче и други нации, които профитират от употребата на забранени субстанции, като всичко се прикрива под названието „по медицински причини”. -бел. на автора). Състезателите от руския национален отбор са много приветливи и приятелски настроени към чужденците като мен. Когато тренирам, с тях сме по цял ден заедно. Наблюдавам ги какво правят, те ме подкрепят и помагат през цялото време. Впечатленията ми като цяло от руснаците са много приятни. Вече имам приятели и в Москва. Засега никой никога там не ми е обърнал гръб. Винаги ти отговарят на всички въпроси и не те пренебрегват.

– Един от Вашите най-големи съперници на леда в Холандия – Кйелд Наус, който е световен шампион от изминалия сезон на 1000 и 1500 метра, си позволи да Ви критикува публично за избора Ви да провеждате спортната си подготовка в Русия. Както повечето холандци, той е на мнение, че Русия е нация, замесена в систематична употреба на допинг в спорта. Според мен никой няма право да определя кое е добро и кое е лошо за Вас. Вие си знаете най-добре. Мен ме интересува повече как приемате и как ви се отразяват психологически тези малко „мръсни игри” от страна на конкурентите ви и някой спортни експерти в Холандия?
- Никакви коментари на съперниците ми или когото и да е било не могат да ме разстроят психически. Фокусирал съм вниманието си изцяло върху мен и моите лични нужди. Нямам време да се занимавам с приказките на хората, тъй като съм прекалено зает със състезателната си подготовка и своето развитие. Достатъчно силен съм в ментално отношение, за да не позволя на никого да ми въздейства.

Koen and the Russian team

– Колко силно вярвате, че пътят който сте избрали ще Ви донесе олимпийският златен медал на 1500 метра, т.е. медала, който Ви се изплъзна на косъм в Сочи през 2014 година?
- Искам да бъда победител и според мен съм избрал правилния път да го постигна. Иска ми се най-доброто ми състезание за сезона да бъде това по време на олимпийските игри през идния февруари. Дали ще ми донесе златото или не, няма значение, за мен важното е да направя най-доброто си състезание в живота. Да карам по-бързо от всякога преди. Това е целта ми и ако я постигна мисля, че ще стигна далеч.

Kosta poltavets

Разделяме се с Кун Фервей с коментар колко благодарен трябва да е той на своя треньор, спонсорите и Ингрид Пол. Коста Полтавец, който в този момент се намираше в непосредствена близост и дори имаше възможността да чуе как неговият възпитаник изразява искрената си благодарност към него. Полтавец, които този уикенд се радва на огромен успех на своите състезатели (първо място за Денис Южков на 1500-метровата дистанция и световен рекорд за писти на ниско морско равнище записан на името на Павел Кулижников на 1000 метра) също с удоволствие застана пред микрофона InLife.bg и отговори на следните въпроси:

– Чудесен старт на сезона за Вас и възпитаникът Ви Денис Южков. Бихте ли разкрили повече около този първи успех за сезона?
- Желанието за победа у Южков определено бе налице, но нещата от началото на лятната подготовка за този сезон не вървяха съвсем гладко. Денис бе сполетян от две контузии. Едната дойде по време на тренировъчния лагер на отбора в Инцел, Германия. Другата преди две седмици по време на тренировка в Коломна, Русия. Доста е стресиращо да се окажеш с прорезна рана на крака в навечерието на олимпийския сезон. Така че имаше напрежение преди днешния старт.

– Какво е мястото на холандеца Кун Фервей във Вашия отбор?
- Кун Фервей се вписа много добре в руската отборна обстановка. Той много е израснал. Вече го няма пубертетското му мислене. Много бързо усвоява нещата на леда. Също така с Денис Южков двамата си паснаха много добре като тренировъчни партньори. Между двамата се изградиха и чудесни приятелски взаимоотношения. Двамата освен, че се уважават един-друг, те и много научават един от друг. Съвместната им работа на леда оределено дава резултати. Днес победи по-добрият за момента. Ако Кун се бе пързалял безгрешно ми се струва, че щеше да завърши не 4-ти, а 2-ри. Много енергия му костваше участието в отборното преследване вчера и днес не му бяха останали сили да завърши състезанието на 1500 на максимум. Това е за момента. Утре е нов ден, ново предизвикателство, така че продължаваме да работим. Надявам се Южков и Фервей да са черешката на тортата по време на стартовете на 1500 метра през този сезон. Към тях бих добавил и името на Кйелд Наус.

– А какви са, според Вас, шансовете на Свен Крамер на 1500-метровата дистанция?
- Това опредено зависи от качеството на леда. Колкото по-бърз е леда, толкова по-малък е шансът на Свен Крамър за успех. Условия, при които леда е бърз дават предпоставка за успех и работят в полза на по-експлозивните състезатели като Кйелд Наус, Кун Фервей, Денис Южков, Томас Крол, Джоуи Мантия.

– Какви са условията на ледения овал в Пьончанг, Южна Корея?
- Миналият сезон по време на Световното първенство по кънки бягане ледът там бе много бърз. Ако условията и през идния февруари са същите, преимуществото определено няма да бъде на страната на Крамер. Но пък ще работи и в негова полза в любимите му дълги дистанции.

– Ще видим ли световни рекорди от страна на руските кънкобегачи през този сезон?
- Не мога да правя предположения. Световните рекорди се постигат по-скоро необяснимо, отколкото обяснимо. Да, трябва ти определено ниво на пързаляне, идеални условия на пистата , но рекордът в крайна сметка идва само, ако усетиш, че се пързаляш с огромна лекота и ако силите не те напуснат от старта до финала.

Pavel Kulijnikov

Ето, че само ден по-късно и първият световен рекорд през този сезон вече е записан на името на руския кънкобегач Павел Кулижников. Резултатът му от 1:07.97 на 1000 метра бе вписан в историята като най-добър за писти с ниска надморска височина. Време беше уличеният в употреба на мелдоний руснак и по-късно оневинен да си върне самочувствието на леда и да възстанови опетнената си репутация. Стори го по най-добрия възможен начин – с рекорд. Ден по-рано след слабото си представяне и в двата старта на 500 метра, всички го бяха отписали от сметките за надпреварата на 1000 метра, но ето, че талантът на Кулижников отново избухна и той отново бе в състояние да демонстрира убийствено добрата си техника на пързаляне. Записалият второ време в крайното класиране холандец Кай Фербей, чийто резултат също бе под досегашният световен рекорд за писти на ниско надморско ниво, призна, че не е очаквал Кулижников да бъде толкова бърз, но го поздравява с победата и рекорда. „Когато побеждаваш така и си чист, т.е. не употребяваш допинг, заслужаваш адмирации от всички.”

Ето и коментарът на треньора за постижението на неговия възпитаник:

– Г-н Полтавец, беше ли изненада за Вас постигнатото от Павел Кулижников по време на 1000-метровата дистанция?
- Не бих казал, че постигнатия от Павел резултат от 1:07.97 минути бе изненада, след като вече се знаеше времето постигнато от победителката при жените – японката Нао Кодайра, което беше 1:13.99. Нейният резултат минус 6 е времето, което се очакваше да бъде постигнато от най-добрите при мъжете. Така и стана.

– Беше ли важна тази победа за Павел Кулижников?
- Да, беше важна. Един състезател с олимпийски амбиции, които не се е състезавал в продължение на година, трябва да си върне вярата, че може да побеждава. Това обаче никак не е лесно да се случи, когато се възстановяваш от контузия на мускул, който в продължение на седмици ти пречи да тренираш пълноценно. Има и друго. Всеки път, когато идвахме на състезание в Холандия ставаше така, че точно в този момент публично се разпространяваха нови допинг разкрития свързани с руския спорт или някой наш кънкобегач. Докладът на МакЛарън 1, после МакЛарън 2. Това нямаше как да не рефлектира върху всички в отбора. Постоянно трябваше да се защитаваме. И нека го кажа пак – моите тренировъчни методи определено не включват употребата на допинг.

Denis Yuskov

Нека сега се върнем към победата на 1500 метра и всичко споделено от трикратният световен шампион Денис Южков пред InLife.bg:

– Фантастично представяне и то при обстиятелства, които не биха били по силите на всеки състезател да бъдат преодолени. Треньорът Ви коментира прорезна рана на крака, която не Ви е позволила да покажете своя максимум на леда. Как Вие самият бихте коментирали представянето си днес?
- Времето, което постигнах е добро като за начало на сезона. Това е едва първото международно състезание. Резултатът ми е обещаващ и предвещава хубава олимпийска година. Постигнатото от мен днес показва, че подготовката ми върви по план и дава надежди, че мога да постигна и още по-добри времена, ако се пързалям безгрешно.

– Доколко Ви е приятно да работите съвместно в екип с Кун Фервей?
- Смятам, че това е от полза, както за мен, така и за него. Днес при мен нещата сработиха по-добре на ледения овал, отколкото при Кун. Сезонът обаче е дълъг и и нашата съвместна подготовка предполага дуелите между нас на пистата за кънки бягане да бъдат интересни и оспорвани.

– Няма да Ви видим на старт в следващия старт от Световната купа в Норвегия поради отказ от норвежка страна да Ви бъде издадена виза за пребиваване на тяхна територия. Доколкото разбирам сте достигнали лимита от 3 месеца престой на територията на Европейската общност за период от 6 месеца. Холандия е направила изключение да Ви издаде виза за състезанието тук, Норвегия обаче няма да го направи. Разбира се, те имат интерес от това Вие да не сте там и да пропуснете този старт. За техните състезатели част, от които са Ваши конкуренти, определено това ще бъде благоприятно стечение на обстоятелствата. Какъв е Вашият коментар по въпроса?
- За съжаление това ще наруши подготовката ми за олимпийските игри и като цяло за сезона. Тренировъчният ми план сега се налага да бъде коригиран поради грешката, която сме допуснали. Сега вместо да летя за Норвегия, ще потегля по-рано от останалите към Калгари, Канада. Надявам това да ми донесе дивиденти, тъй като ще разполагам с по-дълъг период от време за за подготовка на висока надморска височина.

Sven 1

Какво ще се случи оттук до края на сезона не е ясно. Ясно е само едно – ще има много победители и още повече победени.
Ще завърша с това, което Свен Крамер сподели пред мен по повод възможността никога да не успее да спечели така мечтаната от него олимпийска титла на 10000 метра. „Мисля, че ще се събудя на следващата сутрин, ако загубя.” Нещо, което доказва, че дори и на големите шампиони им е нужно време, за да пораснат и да се научат не само как се побеждава, но и как се приемат загубите с достойнство и без излишни истерии.
Свен Крамер по всяка вероятност ще спечели златото на 10000 метра в Пьончанг и няма да му се наложи да преживява трета поредна олимпийска загуба на тази дистанция в спортната си кариера. Ще има обаче и такива, който няма да успеят да сбъднат олимпийските си мечти и които ще трябва да намерят сили да продължат напред. Може би точно в този момент те ще трябва да потърсят смисъл в думите на Пиер дьо Кубертен: „Не е важна победата, а участието.”

текст: Фани Богданова – кореспондент на InLife.bg в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)