nature-3042751_960_720

Кучетата са ревниви и още факти, които не знаете за най-добрия приятел на човека

12 март 2018

Кучетата страдат от ревност и могат да се превърнат в зеленооко чудовище точно както хората, според учени в Калифорния. Изследователите изучили 36 кучета от 14 различни породи и открили, че повечето са безразлични, когато собствениците им ги игнорирали докато собственикът им не започнал да обсипва с внимание плюшено куче, пише „Мирър“. Тогава поведението на кучето се променяло драматично и започвало да ръмжи със зъби. Проучването показва, че дори и кучетата да се най-добрият приятел на човека, те все пак имат капацитета да ни изненадат. Ето няколко факта, които може би не сте знаели за кучетата.

Кучетата не изпитват вина
Учените вярват, че кучетата могат да изпитват ревност, когато собствениците им обръщат внимание на други кучета. Но, ако изядат всички бисквитки в къщата, могат да изглеждат засрамени, но не очаквайте да изпитат вина, защото те не притежават такива емоции. Изследователите открили, че т.нар. „кучешки тъжен поглед“ не е знак за вина. Всъщност по този начин ние интерпретираме реакцията на кучето след като го смъмрим.

Кучешката урина може да разяжда метал
Очевидно позволявайки на кучето ви да се изпишка върху стълб на уличната лампа може да се окаже по-опасно отколкото мислите, защото киселините в урината му могат да разядат метала.

Кучетата могат да виждат цветно
Широкоразпространен мит е, че кучетата могат да виждат само в бяло и черно, но всъщност те могат да виждат цветно, но бе толкова ярко колкото хората. Те имат само два конуса в очите, които да засичат цветовете, а хората имат три. Това значи, че кучето вижда цветовете в скалата на синьото и жълтото, но не прави разлика между червеното и зеленото. От друга страна те имат по-добро нощно зрение сравнение с хората.

Не им е нужен компас
Кучетата могат да виждат ултравиолетова светлина и не им е нужен компас, защото могат да усетят земните магнитни полета. Вярва се, че те могат да чуят някои от ултразвуците, които прилепите използват, за да навигират в тъмното.

Обонянието им е много силно
Всички знаем, че кучетата имат много силно развито обоняние и докато ние едва можем да доловим миризмата на лъжица захар в чаша чак, те са способни да подушат същата лъжица в олимпийски басейн.

Всъщност те могат да подушат и заболяване
Ако кучето ви започне да се държи странно може да няма нищо нередно с него, а проблемът да е във вас. Проучвания в болницата „Schillerhohe“ в Германия открили, че кучетата имат невероятната възможност да различават миризмата на редица органични съединения, които показват, че човешкото тяло не работи както трябва. Това означава, че кучето ви може реално да диагностицира, ако страдате от рак-нещо, което учените искат да изследват по-нататък, както и диабет и ранните признаци на епилептичен припадък.

Кучетата могат да бъдат доста умни
Може понякога да си мислите, че кучето е глупаво, но истината е, че те могат да бъдат умни, колкото 2-годишно дете, според проучване, представено пред Американската психологична асоциация. Кучетата могат да разбират до 250 думи и жестове и дори да изпълняват лесни математически изчисления.
Може би, неизненадващо, Бордър колита-та, са едни от най-умните кучета, като някои от тях могат да разбират до 200 думи. В топ 5 на „умните“ породи влизат още пуделите, немските овчарки, голдън ретривърите и доберманите.

Поклащаща се опашка не означава винаги, че са щастливи
Мърдащата се опашка си има свой собствен език. Явно кучетата поклащат опашката си надясно, когато са щастливи и наляво, когато се чувстват застрашени. Бавно поклащане означава, че се чувстват несигурни, а бързи движения могат да бъдат сигнали за агресия.

Те са наистина „горещи“ кучета (hod dogs)
Следващият път, когато видите животното ви да се излежава в слънчев ден, го съжалете. Не само, че притежават огромно „палто“ от козина, но и имат по-висока температура от човешката.

Кучетата имат свой собствен отпечатък
Отпечатъкът на кучешката лапа може да изглежда много общ, но всъщност е толкова уникална, колкото и човешкият отпечатък. По лапите им реално кучетата могат да бъдат идентифицирани.

…и други странни факти за тялото им
За разлика от човешкото, кучешкото рамо не е прикрепено към скелета, което им позволява да тичат по-бързо. Основно се потят в дъното на краката си. Кучетата могат да изтръскат 70% от водата по козината им за 4 секунди.

Кучетата сънуват-точно като вас
Това надали е голяма изненада за някой, който е наблюдавал спящото си куче да се мърда и издава мърморещи звуци по време на сън. По-изненадващият факт е, че не всички кучета сънуват еднакво. По-малките кучета сънуват повече отколкото по-големите. Например малко куче може да сънува веднъж на всеки десет минути.

Могат да се влюбват
Не го наричат кучешка любов за нищо. Професор Пол Зак от Калифорния е открил, че кучешкият мозък изпуска хормонът на любовта, когато общува с хора или кучета, точно както човешкият мозък, когато се целуваме или прегръщаме. /БГНЕС

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)