цитрусови растения

Къде са се появили първите цитрусови растения

13 април 2018

Генетици от Франция, Испания и САЩ проследиха историята на цитрусовите растения, къде и кога те са се появили. За това съобщава списание Nature. Освен това учените търсят отговорите как цитрусовите плодове са били опитомени и са се получили добре познатите лимони, грейпфрути и портокали.

Изследователите считат, че цитрусите (Citrinae) са се появили в Южна или Югоизточна Азия. След това те са се разпространили по тропиците и субтропиците от западен Пакистан до централен Китай, появили се на Нова Гвинея, островите в Полинезия и Меланезия, и североизточна Австралия. Но да се каже точно кога и къде са се появили цитрусите е доста сложно. Тяхната генеалогия е слабо проучена и е малко известно как в процеса на опитомяване са се появили хибриди на тези растения.

За да запълнят тази празнина, изследоветели под ръководството на Даниел Роксар от Обединения институт по генетика към Департамента по енергетика в САЩ и Мануел Талон от Института за аграрни изследвания на Валенсия проучилили геномите на 30 вида растения от рода Citrus. Освен това учените анализирали вече известните геноми на още 28 растения от този род и такива от съседния род Severinia, който също се отнася към цитрусите.

Въз основа на резултатите учените успяли да определят мястото и времето на произхода на цитрусовите разстения. Според данните, те са се появили около 8 милиона години назад в Асам (северноизточна Индия), Мианмар и югоизточен Китай. Това се потвърждава и от археологически доказателства – вкаменелости на вече изчезнали цитрусови видове от края на миоцена (8-6 милиона години назад) са намирани в южнокитайската провинция Юннан. В течение вероятно на два милиона години цитрусовите растения се разпространяват из тропическа Азия. Изглежда това е станало, тъй като климатът тук станал по-сух поради намаляването на броя на мусонните дъждове. Преди около 4-5 милиона години назад цитрусовите растения се добрали до островите и северната част на Австралия.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: golos.ua

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)