Паметникът на българския лъв – къс историческа правда е възстановена

07 ноември 2017

Къс историческа правда вече живее нов живот. Една голяма несправедливост е  поправена – великият български лъв от стария разрушен паметник е на своето старо място.

Паметникът е издигнат по инициатива и с подкрепата на тогавашния кмет на София Иван Иванов и военните организации, които особено много са държали във всяко едно населено място да има мемориал, напомнящ ни за храбростта на българския войник. Официалното му откриване става през 1934 година от цар Борис. През 1980 година мемориалът е разрушен. Затова сега можем само да се гордеем, че тази неправда вече е поправена. Няма нужда от доказателства фактът, че народ, който не уважава своята история няма бъдеще. Церемонията по откриването на мемориала беше повече от вълнуваща. Малки и големи бяха дошли с цветя да уважат паметта на българските воини.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, много политици, столичани и гости на града ни присъстваха на ритуала в деня на Архангелова задушница в памет на загиналите воини пред възстановената скулуптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк пред НДК в столицата.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)