amey-kandalgaonkar-house-inside-rock-designboom-01

Къщата в скалата

14 май 2019

Реализацията на това архитектурно творение е вдъхновена от древните жилища, издълбани в скалите, характерни за района на Близкия Изток – Саудитска Арабия, Йордания и други. Този древен археологически похват поставя пред скалата само челната фасада, входа и портата на къщата, а тя се развива в дълбочина – навътре издълбана в камъните.

amey-kandalgaonkar-house-inside-rock-designboom-02
Базираният в Шанхай архитект  Ами Кандалгонкар развива по-съвременен прочит,  чрез изследване на този субтрактивен метод, въвеждайки втори материал, който да прорязва оригиналната скала. Вместо да развие къщата изцяло навътре, в скалата, той допълва камъка с бетонни плочи на повърхността.  Дизайнерът продължава да развива измислени интерпретации на исторически прецеденти със своята модернистка мисъл.
amey-kandalgaonkar-house-inside-rock-designboom-04
amey-kandalgaonkar-house-inside-rock-designboom-05
Архитектът търси и контраст на формата – природно създадената скала с начупената си форма е контрастирана от правите и изчистени линии на добавените бетонови плочи. Така той постига един много оригинален визуален баланс.

„Започнах да създавам къщата в скалата с 3D софтуер, което само по себе си беше скулптурен процес. По-късно, когато „вкарахме“  къщата в тази скала, се опитах да запазя визуалното й въздействие -  само когато се наблюдава от птичи поглед, се разкрива действителната степен на намеса.“, споделя автора.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)