Къщата „Клианти“ в Пловдив живее нов живот

07 юли 2017

Къщата „Клианти“ в стария Пловдив живее нов живот. От възрожденските къщи в града на тепетата, това е най – старата къща. Тя се отличава с богата вътрешна декорация и уникална архитектура.

TON_1751

Строителството на жилищната сграда е започнало в средата на 18 век. Тя е симетрична двуетажна къща, която е претърпявала няколко преустройства през 19 век. Най-значимото е от 1817 година. Днес е запазен почти напълно първоначалния вид на тази културна забележителност. През годините къщата е сменяла няколко собственика. От 1949 г. е със статут на „Народна старина“, а от 1995 г. е паметник на културата с национално значение.

TON_1757

На първия етаж впечатление прави покрития двор, изграден през първия строителен период. В североизточното помещение са възстановени огнището и навеса над него, миндерът и долапите. Вторият етаж включва три стаи и просторен хайет с многобройни прозорци. На това ниво е разположено и междинно складово помещение с височина 1.60 метра., наречено ,, химала „. Впечатление правят и ,, алафангите “ – декоративните ниши в стените на по-големите възрожденски къщи. Те са изписани с изгледи от различни места, натюрморти и театрални завеси. Те са отворен прозорец към модерния свят, към духа на Европа и миналото. Стенописите са многоцветни и включват растителни мотиви, орнаменти и букети с цветя. Дървените тавани са изписани с многообразни композиционни схеми, а вратите са богато декорирани. По стените от двете страни на алафангата са възстановени уникални пейзажи от Виена и Константинопол. Върху тях е отбелязана годината на тяхното рисуване – 1817.

TON_1754
Къщата ,, Клианти “ се намира в архитектурно – историческия резерват „Старинен Пловдив“ и е разположена в съседство със знаковите за града възрожденски сгради : къща на Ритора, къща „Ламартин“, Антова къща, Жълтото училище – всички паметници на културата.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)