20150703_a3c65c2974270fd093ee8a9bf8ae7d0b_26185

Къщата на Вазов блесна с поезия и музика

04 юли 2015

София има своята поредна обновена сграда, но не коя да е, а къщата на Вазов. В последно време сме свидетели на разрухата на къщи, свързани с живота на велики българи и на фона на това необяснимо явление подобни новини звучат чудесно. Със словото на вечните Вазови стихотворения и музиката на обичани български песни бе открита обновената фасада на къщата – музей на патриарха на българската литература Иван Вазов.

В навечерието на 165 –годишния юбилей на народния поет от балкона на неговия дом в столицата прозвучаха „Аз съм българче“, „Моите песни“ и „Българският език“, а Софийският духов оркестър изпълни „Вятър ечи, Балкан стене“, „Де е България“, „Тих бял Дунав“, „Къде си, вярна ти любов народна?“ и още много мелодии на песни по текстове на поета. За кратко пространството пред най-стария български литературен музей вдъхновяваше с приповдигната тържественост и тълпи от хора, напомнящи, че мястото е символ на неугасващия български дух и слово. Събитието бе уважено също така от министъра на културата Вежди Рашидов и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

20150703_a3c65c2974270fd093ee8a9bf8ae7d0b_26188

„Най-сетне фасадата на къщата на Вазов грее и излъчва озарение. Светлината отвън се слива с духовната бъднина отвътре. И така потвърждава нашата несвършваща във времето почит към патриарха на българската литература Иван Вазов„, каза пред присъстващите директорът на къщата- музей Мирела Иванова.

От днес фасадата на къщата, построена през 1895 г., грейна за нов живот. Всяко кътче от дома, където Иван Вазов живее и работи най-дълго време, напомня за необятната му литература. Тук, на простата дървена маса, покрита със зелено сукно, патриархът на българската литература създава някои от знаковите си творби като сборниците с разкази „Видено и чуто“, „Пъстър свят“ и „Утро в Банки“, поетичните книги „Легенди при Царевец“, „Под гърма на победите“, „Песни за Македония“, „Люляка ми замириса“, „Не ще загине“, комедиите „Вестникар ли?“ и „Службогонци“, историческите драми „Борислав“, „Към пропаст“, „Ивайло“.

Днес, близо 90 години по-късно, той посреща стотици посетители, а дългоочакваното обновление на фасадата се случва в навечерието на юбилея на Вазов, който ще се чества на 9 юли 2015 г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)