Lloyd construction

Къщата на водопада на Франк Лойд Райд

05 юни 2015

Днес, в Деня на опазването на околната среда,  изглежда е подходящо да се замислим какво причиняваме на Планетата Земя и да заменим агресивното си поведение със стремеж към синхрон с нея. Един от най-ценните и красиви примери в това отнощение е невероятната Къща на водопада на американския архитект Франк Лойд Райд. Той е роден на 8 юни 1867 година в Ричланд сентър, щата Уисконсин – още една причина да си спомним за него с приближаващия му рожден ден.

34370-01-frank-lloyd-wright-opt

Професия? – “Най-големият жив архитект в света”, отвръща Франк Лойд Райт на този въпрос, зададен му в съда. Съдията е слисан. Не е ли достатъчно просто: “архитект”? Райт се засмива самодоволно – истината, обяснява той, положил е клетва да казва само истината и нищо, освен истината. Че е един от гениите в архитектурата на двайстото столетие, не ще да е било тайна даже за стъписания съдия.

Lloyd construction3

Франк Лойд Райт – прочут американски архитект, интериорен дизайнер, теоретик и основоположник на т. нар. органична архитектура, разкриваща свойствата на естествените материали и органично вписваща се в околния ландшафт. А ако обичате български филми и си спомняте, той е и близък на героят на Тодор Колев от „Опасен чар“, който особено парадираше с това „приятелство“ и все казваше: „Както казва моя приятел Франк Лойд Райт…“  И печелеше стъписани и екзалтирани погледи на слушателите си, които никак не знаеха за какво става дума. Но за хората, които са ценители на дизайна и архитектурата, името му означава много. Големият новатор Райд.

Lloyd construction1

Франк Лойд Райт създава много проекта за сгради. Редица от тях успява да осъществи, въпреки препятствията в живота си. Сред прочутите му шедьоври е сградата на музея “Гугенхайм”. Творчеството му е повлияло на всички архитекти работили в неговото време и след това. Една от главните заслуги на Райт се смята създаването на „къщата на прерията” и усонианските къщи – реализираните в тях идеи и решения, и до днес се използват в строителството на къщи във всички страни по света. Смята се, че  именно Райт е измислил жанра на извънградската къща. 

640px-Wrightfallingwater

Но най-прочута и неповторима от всички е  “Fallingwater” /Къщата с водопада/ в Пенсилвания. Това е името на една много специална къща, която е построена  именно върху водопад.  Къщата над водопада е брилянтен пример за единение с природата. Тя е изблик на гениално втъканата артистична идея на архитекта в девствената красота на природата!.Франк забелязва как една скала виси над водопада и я използува като носеща конструкция, вместо желязна греда, облечена в бетон. И на тази конструкция творецът поставя на всеки етаж красив балкон, който гледа към водата.  Това е дом извън реалните представи, той не е стъпил на солидни основи, а се простира върху 30 м. водопад. След първите публикации за тази къща, всички са били покорени от нея.  Тя е проектирана като къща за почивка през уикендите на сем. Кауфман – собственици на супермаркети, през 1934 г. Самите стопани наричали къщата, заради влагата в нея „Къщата на мухъла“. Не е сигурно дали са успели да оценят архитектурния шедьовър, който са притежавали.

Lloyd construction2

Автор на над 1100 проекта – къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и други – 532 от които са реализирани в рамките на 70-годишната му кариера и 409 съществуват и до днес. Творчеството му включва освен това, проектиране на десени, изкуство от стъкло, лампи, сребърни предмети и графично изкуство. В допълнение той е плодовит писател, лектор и философ. Автор е на 20 книги и безчет статии, изнася лекции из САЩ и Европа.

Франк Лойд Райт е считан за един от най-великите архитекти на 20 век., а според Architectural Record,  Къщата на водопада е сред най-значителните архитектурни творби в света за последните 100 години.  Тя веднага става известна, а днес е национална историческа забележителност,  която се посещава от хиляди туристи.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)