Къщи от рециклирана пластмаса в Колумбия (видео)

12 май 2018

Колумбийският архитект Оскар Мендес строи къщи с тухли от рециклирана пластмаса.

Ние придаваме икономическа стойност на пластмаса, която не може да се използва за нищо друго. Това е изхвърлена пластмаса, която обаче след рециклирането влиза в употреба.“

Идеята е на музиканта Фернандо Янос, по -късно е възприета и от архитекта Оскар Янос, който след няколко годишно проучване успява да създаде тухли от използвана пластмаса.

„Това е инициатива, която дава добри резултати в три различни направления. Икономическа полза, екологична полза и социална.“, разказва Оскар Мендес

Днес, изобретението помага на хиляди бездомни хора да се снабдят със собствени къщи в отделни квартали, построени с тези специални тухли.

Дефицитът на жилища в Латинска Америка е огромен. Около 40 % от хората в Африка, Латинска Америка и Азия не притежават свои домове. Един от всеки седми на планетата живее в потресаваща бедност. Ние искаме да подобрим живота на тези хора, като им предложим къщи“, допълва Мендес.

С използването на такива пластмасови тухли, Колумбия се надява и да се справи със пластмасовото замърсяване, разрастващо се от постоянното изхвърляне на пластмаса.

Всяка година, само столицата Богота изхвърля около 6 300 тона боклук, от който около 12 % е пластмаса. Или всичко 750 тона годишно пластмаса. Само около 100 тона от нея се рециклира и ние всъщност използваме тези рециклирани пластмаси, за да построим стотици домове за бездомни хора.“, завършва Оскар.

Източник: You Tube

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)