Perfect-House-OHLAB-Casa-MM-exterior

4-те най-добри зимни къщи в Европа за 2017 година (част 2)

02 декември 2017

Разбиранията за дом са силно променени в последните години и класацията за най-добрите къщи в Европа за 2017 година отразява именно тези тенденции. При избора на печелившите 4 къщи, водещите критерии са били новаторство, екологичност, модерен дизайн, социален живот, лични пространства, нискобюджетност, тенденции в обитаването. След подчинената на светлината къща в Дания и нискоразходната „Дървена рамка“ в Австрия, ето и продължението:

Англия – Привеждане на дома в градина – Всемогъществото на дворовете. . 
За лондончани идеята за идеалния дом е да се избяга от града и да се „прегърне“ откритото.

„От културна гледна точка, ние винаги сме били определяни като нация от градинари, които непрестанно косят тревни площи и подстригват растителност“, казва Уил Бъргъс, директор на 31/44 архитектурно студио, базирано в Лондон.

„Английската градина сега е „различно животно“, казва той, благоприятствайки по-силната връзка на външните с вътрешните пространства, водните характеристики, които прикриват градския шум, „външните стаи“ с мека мебел, вградените барбекюта и дори външните кухни. Идеята е всяка пространствена възможност да се превърне в малко дворче, със зеленина, а вътрешните помещения задължително да бъдат открити към него. Колкото и малък да е двора, дори една скромна тераса – той ще ти позволи да избягаш от града.

Испания – Неприкосновеност на личния живот!
В Испания желанието за неприкосновеност на личния живот е ключова философия на домашния дизайн. „Подвластни сме на социалния аспект на Средиземноморското градоустройство и начин на живот“, казва Джейми Оливър, директор на OHLAB, фирмата, автор на този проект и спечелила многобройни награди.

„Може би заради климата, атракциите в градовете имат по-голямо значение от тези в северноевропейските градове. И интензивната градска социална дейност налага хората да имат по-голяма нужда от  уединение в домовете си. „

Къща „ММ“ на OHLAB Architects идва от испанската потребност от неприкосновеност на личния живот. Това води до контраста между вътрешността и вътрешността. Отвътре всички отвори към градината и югоизточната част са големи, оформени по начин, който позволява най-добрите гледки … но блокират погледа към и от съседи.

Заедно със своите четири отличителни обеми, белите стени и плочките, които отразяват дърветата навън, къщата на ММ спечели възхищение от ниските си енергийни и водни нужди.  „Най-голямата част от успеха на дома … идва от традиционните знания: ориентация, кръстосана вентилация, събиране на дъждовна вода и т.н.“, казва един от дизайнерите от студиото Хернайз. „Това е знание, което е пренебрегнато през миналия век поради глобализацията и деконтектуализацията“.

Преследването на ресурсната ефективност е проектната стойност на идеалния дом. Подобно на споделената любов към гъвкавите пространства, чистите интериори и връзките с откритото. Най-голямата част от енергийно ефективната архитектура се намира в традиционните местни познания, специфични за всеки климат.

редактор: Валерия Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)