Кюнефе

Кюнефе

29 октомври 2015

Десертите са неизбродна територия от турската кухня. Всеки от нас знае какво е баклава, локум, халва и кадаиф, но едва ако попадне в Турция човек разбира, че всяко от тези лакомства има стотици разновидности. Освен с фини точени кори, сироп и орехи баклавата може да е с мед, локум, шоколад, плодове и различни ядки, а формите й се простират из цялата геометрия. За столица на баклавата се смята Газиантеп. Много типичен сладкиш е и реването. Френското звучене на думата заблуждава относно произхода му. Историческата му родина е някъде из Източното Средиземноморие. За цар на десертите минава кадаифът и особено една специална разновидност – кюнефе. Прави се от два пласта кадаиф с плънка от прясно сирене, залива се със сироп или мед и се поднася с бита сметана и ядки.

Необходими продукти:
500 г суров кадаиф
350-400 г прясно, неосолено сирене или сирене Моцарела
200 г масло
450 г захар
350 мл вода
3 с. л. лимонов сок
счукани ядки за поръсване

Начин на приготвяне:
Сварете сироп от захарта, водата и лимоновия и го оставете са изстине. Разчепкайте кадаифа, като го триете между дланите, за да се отделят влакната. Накъсайте сиренето на конци. Разтопете маслото в средно голяма тавичка. Сложете половината от кадаифа и го притиснете добре, за да поеме маслото. Разпределете равномерно сиренето и го покрийте с останалия кадаиф. Отново притиснете леко. Печете в умерена, предварително загрята фурна, около 30 минути, докато стане златисто-кафяв. Извадете и залейте със студеният сироп, захлупете за няколко минути, докато попие изцяло сиропа. Сервирайте още горещо, за да се точи сиренето на конци. Преди поднасяне поръсете със счукани ядки.

снимка: petiastiffler.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)