baked-meatballs-baked-meatballs

Кюфтенца на фурна по марокански

25 април 2018

Необходими продукти:
6-7 стръка магданоз
500 г агнешка кайма
2 шепи ориз
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 буркан от 500 мл консервирани домати
2 с. л. доматено пюре
лимонов сок
зехтин
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кориандър смлян

Начин на приготвяне:
Към каймата се добавят лукът, чесънът, магданозът, подправките и евентуално яйцето, и се пюрира в кухненски робот или с пюрираща представка на миксера. В полученото месно пюре се слага оризът (измит) и се омесва добре. Ако е сложено яйце, сместа се оставя да си почине 10-ина минути. Загрява се около 3-4 с. л. зехтин в тежък тиган. От каймата с мокри ръце се оформят топченца, с големина колкото дребна кайсия. Пържат се в мазнината, докато добият кафява коричка, като се бъркат често. Доматите от буркана се намачкват и се изсипва заедно със сока при кюфтенцата. Оставя се да кипне и да се разтвори полученият при пърженето кафяв налеп по тигана. Слага се доматеното пюре. Всичко се прехвърля в глинен гювеч или тавичка и се пече в предварително загрята на 200 С фурна, докато оризът се свари и сосът се сгъсти (около 30 минути). Накапва се с лимонов сок – дава много хубав контраст към канелата и се сервира с хрупкав хляб.

текст: Петя Славчева
снимка: pinterest.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)