swedish+meatball+recipe+-+7

Кюфтенца със сос по шведски

17 май 2018

Необходими продукти:
кайма – 350 г свинска
кайма – 350 г телешка
лук – 1 глава кромид
хляб – 2 филии стар
прясно мляко – 50 мл
сол
черен пипер
индийско орехче – 1 щипка
бахар – 1 щипка
яйца – 1 бр.
зехтин – 1 с.л.
масло – 3 с.л.

За соса:
масло – 2 с.л.
брашно – 2 с.л.
бульон – 2 ч.ч. телешки
сметана – 5 с.л. заквасена
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Сложете двата вида кайма в купа. Махнете корите на две филии стар хляб, натрошете го на парчета в купичка и го залейте с прясното мляко. Оставете да се напои. Нарежете лука на ситно и го запържете за кратко в зехтина, колкото да омекне, махнете от тигана и оставете в чиния да се охлади. Добавете подправките, яйцето, лука и омекналия хляб при каймата. Омесете я добре с ръце и оформете малки кюфтенца. Големината им е по ваше желание, колкото по-дребни ги оформите, толкова повече бройки ще получите. Сложете по-голям тиган на котлона, загрейте и сложете маслото. Поставете кюфтенцата и ги запържете до златисто, като ги обръщайте от всички страни. Извадете ги в чиния върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината. Без да миете тигана в същата мазнина сложете маслото за соса, поръсете с брашното и разбъркайте. Запържете за минута, докато брашното леко покафенее, след което сипете бульона.
Разбъркайте течността с бъркалка, така че да се получи хомогенна смес и да няма брашнени бучки. Сложете кюфтенцата в соса и оставете да се готвят за около 10 мин. като периодично разбърквате.

снимка: thelondoner.me

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)